Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 150 de jurnaliști au…

Peste 150 de jurnaliști au adoptat rezoluția primului Forum mass-media 2015 (doc)

Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media și alți reprezentanți ai instituțiilor de presă din Republica Moldova au discutat problemele existente pe piața mediatică autohtonă și au formulat mai multe soluții într-o rezoluție  înaintată autorităților. Timp de două zile, participanții la primul Forum mass-media au identificat lacunele legislative, factorii de influență în dezvoltarea audiovizualului, aspectele de reglementare și concurență în contextul pieții publicității media, problemele distribuției presei scrise. S-a semnalat fenomenul „manipulării” în interese politice, dar și pericolul presei online sub aspectul tendinței de creștere a vizualizărilor în detrimentul informării oneste și responsabile.

Vasile Botnaru, directorul postului Europa Liberă a accentuat: „Forumul acesta este o încercare de a reconstitui şi Uniunea Jurnaliştilor, şi un sindicat inexistent, şi un comitet deontologic – toate împreună. Sarcină poate prea ambiţioasă, dar foarte necesară în momentul în care presa a ajuns într-o stare nu tocmai de invidiat, ca să nu spunem deplorabilă, folosind adjectivul pe care l-au vehiculat mai mulţi participanţi la forum.”

Participanții au formulat o rezoluție, iar timp de două săptămâni urmează să prezinte autorităților o foaie de parcurs în care vor fi punctuate soluții reale pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă instituțiile media.

Jurnaliștii cer parlamentarilor să „renunțe la promovarea unor proiecte de legi și amendamente lobiste în favoarea unor proprietari media”. Aceștia solicită Parlamentului să retragă proiectele de legi privind modificarea cotei de produs autohton pentru televiziunile din Republica Moldova, înaintate de deputații democați. Mai mult, jurnaliștii cer autorităților urgentarea adoptării noului Cod al Audiovizualului și depolitizarea CCA.

O temă a atelierelor de lucru s-a referit la formarea profesională a jurnaliștilor. În acest sens, prezentatoarea TV7, Natalia Morari a propus jurnaliștilor să țină lecții publice studenților de la facultățile de profil. Președinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic a pus în discuție modificarea curriculei de învățământ în funcție de tendințele pieței mediatice, dar și schimbarea de la 3 la 4 ani a studiilor de licență.

Jurnaliștii au propus extinderea prevederilor Legii privind transparența proprietății media asupra site-urilor, pentru ca consumatorii să cunoască beneficiarul final al portalurilor online. Ion Terguță, directorul Companiei „Mir” a semnalat lipsa unei strategii de marketing a posturilor de radio, dar și a propus elaborarea unei noi Legi a publicității, cea existentă, din 1997, fiind depășită.

Un punct aparte al discuțiilor l-a constituit problema distribuției presei scrise. Petru Macovei, Directorul Executiv al Asociației Prese Independente a declarat că publicațiile periodice sunt în condiții discriminatorii în raport cu distribuitorul național Î. S. „Poșta Moldovei”. El a declarat că într-o expertiză a Consiliului Concurenței se dovedește monopolul „Poștei Moldovei” pe piață. Acesta propune modificarea legii prin care „Poșta Moldovei” ar fi obligată să distribuie edițiile periodice fără a percepe taxe.

Forumul este la prima ediție și este organizat de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul Tânărului Jurnalist (CTJM).

La deschiderea evenimentului, care a avut loc marți la Palatul Republicii din Chișinău, au fost prezenți președintele parlamentului Andrian Candu, premierul Valeriu Streleț, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, alte oficialități.

Jurnaliștii din Republica Moldova au participat la master-classuri cu participarea  a trei experți internaționali: Yuri Goligorsky, fost editor-șef al Serviciului mondial BBC, Tatiana Repkova, fondatoarea și directoarea Rețelei globale online ‘Media Managers Club’, Ștefan Voinea, directorul general al companiei ‘Media Sud’ din România.

Organizarea Forumului mass-media din Republica Moldova a fost finanțată de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova și cofinanțată de Consiliul Europei și Fundația Est-Europeană din resursele acordate de guvernul Suediei și Ministerul de Externe al Danemarcei. Lucrările Forumului s-au desfășurat pe 27-28 octombrie la Chișinău.

Vedeți mai jos textul rezoluției adoptate de Forumul mass-media 2015:

Rezolutie_FORUM MEDIA 2015 (1)

Foto: agora.md