Nume
Parola
Vizualizări: 3510
Avocatul Poporului a verificat semnalele apărute în presă privind încălcarea drepturilor procesuale ale deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Filat.
Chișinău, 28 Octombrie 2015 — Ombudsmanul a stabilit - condițiile de detenție a ex-premierului în Penitenciarul nr. 13 corespund standardelor naționale și internaționale în domeniu, Oficiul Avocatului Poporului urmînd să examineze aspectele privind exercitarea dreptului la apărare pe perioada detenției în penitenciar.
Ieri, 27 octombrie, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, şi angajaţii Instituţiei Ombudsmanului, Gheorghe Bosîi și Iurie Dubenco au efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 13 din mun. Chișinău pentru examinarea unor petiţii referitoare la condiţiile de detenţie și respectarea drepturilor persoanelor deținute.
În cursul vizitei de monitorizare, au fost verificate şi semnalele apărute recent în presă privind încălcarea drepturilor procesuale ale deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Filat.
Astfel, s-a constatat că în celula unde este deţinut Vladimir Filat condițiile corespund standardelor naționale și internaționale în domeniu şi că acesta nu are pretenții la această temă. În celula este bloc sanitar separat şi un pat în două nivele.
Referitor la exercitarea dreptului la apărare, s-a stabilit că deţinutul are posibilitatea de a se întîlni cu avocaţii. La momentul vizitei Vladimir Filat avea o întrevedere cu apărătorul său. Deputatul a menționat că pe perioada detenției în Izolatorul Centrului Național Anticorupție accesul avocatului nu era limitat. Însă în Penitenciarul nr. 13 există posibilitatea întrevederii cu avocații doar în cadrul programului de lucru al acestei instituţii - între orele 08.00-17.00. Totodată, în zilele de sîmbătă și duminică întrevederile cu apărătorii nu sunt posibile.
Oficiul Avocatului Poporului va analiza actele normative privind exercitarea dreptului la apărare pe perioada detenției în penitenciar şi, în funcţie de concluziile care vor urma, va acţiona în conformitate cu atribuţiile stabilite prin Legea nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului.