(RAPORT) Republica Moldova, printre cele mai corupte țări din lume, alături de Kenya și Zimbabwe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Afganistan, Nigeria și Venezuela sunt ţările percepute ca cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Norvegia și Singapore sunt considerate cele mai puţin corupte, potrivit unui studiu realizat de organizaţia „The World Justice Project”.

Republica Moldova se plasează pe locul 93 din 102 de ţări în clasamentul pe 2015 al celor mai corupte ţări din lume realizat de „The World Justice Project”, cu un indice al corupţiei de 28 din 100, statul cu indicele „zero” fiind considerat cel mai corupt.

Țara noastră este la fel de coruptă precum Liberia, Kenya și Zimbabwe.

Vecinele Republicii Moldova se plasează pe locuri diametral opuse în acest clasament. Astfel, România se clasează pe locul 40, cu un scor de 52 de puncte, în timp ce Ucraina pe locul 84, cu un scor de 34 de puncte.
222

În ceea ce privește justiţia civilă şi cea penală, Republica Moldova este plasată pe locul 84 şi respectiv, 82. La capitolul constrângeri asupra puterii guvernamentale, țara noastră obține 79 de puncte, acelați punctaj fiind obținut și de mediul regulatoriu. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale – 59 de puncte, guvern deschis – 46, ordine şi securitate – 25.

În clasamentul general privind „Indicele statului de drept 2015”, Republica Moldova a fost plasată pe locul 69 din 102 state. În raportul din anul trecut, ţara noastră ocupa locul 75 din 99 de state analizate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...