Judecătorul Ion Druţă nu s-a prezentat la şedinţă, dar a expediat Colegiului Disciplinar o scrisoare în care a respins toate acuzaţiile. Inspecţia Judiciară, care a întocmit o notă informativă pe acest caz şi a remis-o Colegiului, a făcut însă şi alte constatări pe lângă faptul că preşedintele Asociaţiei Judecătorului a încălcat trei articole din lege. Inspecţia a stabilit că decizia adoptată de CSJ în cazul Aroma Floris, cu votul a trei judecători din cinci, inclusiv cel decisiv al lui Druţă, a fost o decizie greşită şi că hotărârea pe care ar fi trebuit să o adopte Curtea Supremă era cea pe care au exprimat-o într-o opinie separată judecătoarele Tamara Chişca-Doneva şi Iuliana Oprea. 

Sancţionarea lui Druţă cu mustrare este calificată de unii experţi în drept ca disproporţională cu abaterile comise. 

„Colegiul Disciplinar a recunoscut abaterea de la normele legale din partea domnului judecător Druţă. Această măsură este vădit disproporţională şi când este vorba de o hotărâre ilegală şi unde sunt implicate sume enorme de bani, statul trebuie să fie mult mai hotărât şi să se debaraseze de cei care discreditează sistemul judecătoresc”, afirmă fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi.

„Este o sfidare a legii, a bunului simţ şi al oricărui cetăţean al acestui stat. Împovărarea statului cu 5 milioane de lei înseamnă atentat la salariul, pensia şi bursa acestui cetăţean. Dacă am fi avut o Procuratură ca în România de exemplu, astăzi i-am fi avut încătuşaţi. Procuratura este obligată şi are toate circumstanţele pentru a-i ancheta atât pe Druţă, cât şi pe ceilalţi doi judecători şi pe cei care au comandat acest dosar”, susţine, la rândul său, avocatul Andrei Năstase.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a declarat că procurorii nu au temeiuri legale de a porni o anchetă împotriva lui Druţă, întrucât încălcările constatate de Colegiu ar fi de ordin disciplinar. Am încercat să-i oferim dreptul la replică judecătorului, însă acesta a transmis prin intermediul şefului Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie că refuză să comenteze. Decizia privind sancţionarea sa poate fi atacată la CSM în termen de 15 zile.

Amintim că procedura disciplinară împotriva lui Druţă a fost pornită după ce s-a constatat că el a examinat acelaşi dosar în două instanţe diferite. În urma deciziei adoptate de CSJ cu votul decisiv al magistratului sancţionat, statul riscă să piardă peste patru milioane de lei.