Linkuri accesibilitate

Dilema tarifelor


Socialiștii au pichetat sediul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, cerându-i să nu scumpească gazul și curentul.

Socialiștii au pichetat de dimineață sediul din capitală al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, cerându-i să nu scumpească gazul și curentul. În iulie ANRE a aprobat scumpiri de 37% la curent și 15% la gaz, dar tot ea a „suspendat” mai târziu tarifele majorate, spunând că este nevoie să fie verificată mai întâi activitatea marilor companii energetice.

Zeci de simpatizanţi şi membri ai Partidului Socialiştilor au cerut conducerii ANRE să anuleze scumpirea gazului şi curentului, temporar suspendată, după care să-şi dea demisia.

„Jos tarife liberale!”, „Ajunge să furaţi!”, „Jos hoţii!”, „Demisie!”.

Liderul PSRM Igor Dodon a avertizat că protestele se vor amplifica, dacă Agenţia de reglementare va decide că scumpirile operate anterior sunt justificate:

Igor Ddon, la protestul din fața ANRE
Igor Ddon, la protestul din fața ANRE

„Pe data de două noiembrie, luni, tarifele vor fi din nou majorate. Termenul de 60 de zile de suspendare a creșterii tarifelor expiră. Asta înseamnă că începând cu ziua de luni toate tarifele cresc din nou şi lumina cu peste 30 la sută, şi gazul, şi restul tarifelor conexe: canalizarea, apa, absolut tot. Am venit astăzi, aici, la ANRE, să preîntâmpinăm ultima dată ca dacă în următoarele trei – patru zile cât au mai rămas tarifele nu vor fi anulate, atunci în faţa ANRE, dar şi la Parlament şi Guvern o să fie zeci de mii de oameni.”

Solicitat de Europa Liberă, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a spus că o decizie urmează a fi luată după ce vor fi examinate public, începând cu săptămâna viitoare, rapoartele de audit extern prezentate de furnizori:

„Începem dezbaterile de luni, o să vedem cât o să dureze, dacă vor fi necesare discuţii suplimentare.”

Europa Liberă: Din câte înţeleg ajustarea tarifelor e inevitabilă. S-ar putea majora şi mai mult tarifele?

Sergiu Ciobanu
Sergiu Ciobanu

„Nu ştiu. Nu pot să vă spun. Haideți să participăm la dezbaterile cu auditorii, după care o să decidem.”

ANRE a cerut companiilor energetice rapoarte de audit, la începutul lunii septembrie, ca să verifice cât de justificate au fost majorările acceptate anterior. După ajustarea din iulie, gazul s-a scumpit cu 15 la sută, iar curentul cu 37 la sută. Majorările au fost criticate de sute de participanţi la protestele stradale şi de experţi. Cei din urmă susţineau că decizia de ajustare a tarifelor, deşi inevitabilă, ar fi fost luate în condiţii netransparente şi fără justificări clare din partea ANRE.

După examinarea rapoartelor de audit, ANRE ar putea accepta majorări suplimentare la tarife, mai curând, decât să anuleze scumpirile deja operate, spune expertul în energetică Ion Preaşcă:

„În principiu, tarifele trebuie să reflecte costurile. Costurile au crescut, legislaţia prevede că la devieri de 5% ANRE e în drept să ajusteze tarifele. Erau devieri de 5% anul trecut, în acest an devierile sunt mai mari din cauza deprecierii leului, scumpirii energiei şi altor factori. Nu cred că e posibil ca tarifele să fie mai mici. Dimpotrivă e posibilă o majorare şi mai substanţială, dar cu cât urmează să vedem.”

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă

Ion Preaşcă nu exclude însă că majorările ar putea fi din nou amânate, sub presiunea politicului, aşa cum s-a întâmplat şi anterior. Expertul aminteşte că furnizorii cer de mai bine de un an ajustarea treptată a tarifelor, dar examinarea cererilor acestora a fost amânată repetat din cauza alegerilor parlamentare şi locale. Expertul mai observă că recenta suspendare temporară a majorării tarifelor a fost anunţată cu doar câteva zile înainte de un nou protest de amploare al Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”.

Ion Preaşcă: „Îmi vine greu să spun ce va decide, de această dată, ANRE fiindcă a demonstrat nu o dată că nu este totalmente independentă, multe acțiuni, decizii au avut componenta politică.”

Delegaţia FMI, aflată la începutul lunii la Chişinău, a insistat între altele pe ajustarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale până la începerea sezonului rece. Premierul Valeriu Streleţ a dat asigurări atunci că o decizie în acest sens va fi luată în prima parte a lunii noiembrie. Premierul a mai precizat că vor fi găsite şi surse pentru susţinerea consumatorilor care vor întâmpina dificultăţi în achitarea serviciilor în baza noilor tarife.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG