Linkuri accesibilitate

NATO și SUA opresc retragerea din Afganistan


La Kabul
La Kabul

În timp ce celulele Al-Qaida au fost anihilate, noul inamic, gruparea Statul Islamic ISIS îşi face simțită prezența și in Afganistan.

NATO a decis să oprească planificata retragere a trupelor din Afganistan și să menţină mai mulţi militari în Afganistan după 2016 decât era prevăzut iniţial.

Decizia a fost luată în urma înrăutățirii situației militare acolo și mai ales după ce s-a văzut că forțele afgane sunt în continuare nepregătite să asigure în întregime securitatea țării.

Deşi forţele guvernamentale afgane au recucerit oraşul strategic Kunduz, din nordul ţării, ocuparea sa pentru scurt timp de către talibani, luna trecută, a subliniat preocupările privind capacităţile forţelor de securitate afgane, antrenate de NATO.

Conform planului de până acum, Statele Unite trebuiau să-şi reducă nivelul trupelor la ceva mai mult de 1.000 de militari după 2016, însă presedintele Obama a anuntat deja ca va mentine aproape 10.000 de militari în Afganistan și pentru o mare parte din anul 2016.

În 2017, forţele americane vor fi, de asemenea, de peste cinci ori mai numeroase decât fusese planificat iniţial.

Germania, Italia și Turcia sunt printre țările din NATO care au anunțat că vor menține o prezență militară importantă, la nivelul actual. Germania are circa 850 de militari în Afghanistan, urmată de Italia cu 760 și circa 500 în cazul Turciei.

Teoretic, forţele americane nu vor fi angajate in conflictul propriu zis din Afganistan, ci vor asigura antrenamentul și pregătirea trupelor afgane. Administraţia de la Washington caută să liniștească opinia publică spunând ca pregătirea forţelor afgane – deşi incompletă – a realizat progrese și că de aceea trebuie continuată.

Mulți experţi militari consideră însă că Washingtonul ar trebui în realitate să mărească efectivele din Afganistan, pentru a-și putea extinde aria de impact dinspre oraşe în zonele tribale.

Operaţiunile anti-teroriste rămân o parte importanta a misiunii, acesta fiind de altfel obiectivul său iniţial. Miliarde de dolari au fost cheltuiţi si peste 2.200 de militari americani au fost ucişi in cei 14 ani de război in Afganistan.

De asemenea, în timp ce celulele Al-Qaida au fost anihilate, noul inamic, gruparea Statul Islamic ISIS îşi face simțită prezența și in Afganistan.

Spre deosebire de Statele Unite, NATO nu a anunțat niciodată că ar intenționa să pună capăt operațiunii „Resolute Support” de antrenare a trupelor afgane, care în momentul de față reprezintă 6.000 de oameni din 40 de țări.

O decizie va fi luată la viitoarea reuniune a miniștrilor de externe din NATO, la începutul lunii decembrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG