Cearta s-a iscat după ce deputatul PD Sergiu Sîrbu a propus ca Procuratura pentru Cauze Speciale, instituţie ce urmează să fie creată pentru combaterea terorismului, torturii şi crimei organizate, să fie redenumită.

Amendamentul deputatului PD nu a fost pe placul unei angajate a Ministerului Justiţiei, care a participat la elaborarea proiectului, ceea ce a stârnit furia legislatorului. 

Deranjată de replica deputatului PD, angajatei Ministerului Justiţiei i-au dat lacrimile. În apărare i-a sărit parlamentarul PLDM Tudor Deliu.

Amendamentul lui Sergiu Sîrbu nu a întrunit însă numărul necesar de voturi, aşa că a fost respins. Noul proiect de lege cu privire la Procuratură, aprobat în prima lectură în luna mai a acestui an, prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea mecanismului de numire a procurorului general intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Dispoziţiile vor intra în vigoare doar în cazul în care legea supremă va fi modificată, iar pentru asta sunt necesare cel puţin 68 de voturi în legislativ.