Turcii s-au lăudat în februarie cu un discount de 10,25% la preţul gazelor naturale obţinut în urma negocierilor cu compania rusă Gazprom, dar acesta nu a fost aplicat până acum, anunţă ziarul Hurriyet Daily News.

Preţ disputat

Turcia cumpără anual de la Gazprom între 28 şi 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar anul acesta Ankara a sperat să obţină o reducere substanţială a tarifului în urma discuţiilor care au fost purtate între cele două părţi.

Negocierile pe preţul gazelor livrate de ruşi pe piaţa din Turcia au debutat după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat proiectul gazoductului Turkish Stream care urma să lege cele două ţări pe sub Marea Neagră, înaintând apoi pe teritoriul turcesc până la graniţă cu UE.

Între timp însă, tensiunile ivite între Moscova şi Ankara, dar şi alte detalii tehnice au dus la suspendarea proiectului Turkish Stream.

Luni, 26 octombrie, reprezentanţii companiei Botaş au notificat conducerea Gazprom de acţiunea dusă în faţa instanţelor internaţionale de arbitraj comercial, conform înştiinţării oficiale scopul fiind acela de a recupera cele 10,25 procente din preţul plătit în cursul acestui an.

„Negocierile s-au întins pe o perioadă destul de lungă, iar de luni am prezentat cazul în faţă Curţii Internaţionale de Comerţ”, au declarat executivii Botaş.

Oficiali din cadrul Ministerului Energiei de la Ankara susţin că partea rusă a încercat să condiţioneze acordarea discountului la preţul gazelor de semnarea acordului pentru proiectul gazoductului Turkish Stream.

„Noi ne-am înţeles cu Rusia asupra discountului de 10,25% dar acesta nu a fost pus în practică din diverse motive. Suntem siguri că vom obţine reducerea de preţ în urma arbitrajului internaţional”, a afirmat unul dintre oficialii de la Ankara.

Gazprom vrea o înţelegere amiabilă

De cealaltă parte, reprezentanţii Gazprom susţin că există căi prin care se poate ajunge la o înţelegere amiabilă între părţi.

„Există atât posibilitatea unui acord încheiat în afară instanţei, cât şi a unei decizii luate de curtea de arbitraj”, apreciază Serghei Kuprianov, purtător de cuvânt al Gazprom.

Oficialii din Ministerul Energiei de la Ankara susţin că în contractul încheiat cu Gazprom se specifică faptul că se poate apela la curtea de arbitraj comercial în cazul în care negocierile nu ofereau un acord clar exprimat în maxim şase luni.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat în ultima lună, pe măsură ce raidurile aeriene derulate de ruşi în Siria au lovit tabere ale unor grupări rebele susţinute de Turcia, iar în două rânduri, Ankara a reclamat faptul că avioanele militare ruseşti au violat spaţiul aerian al ţării.

Sursa: business24.ro