Sunt multe legendele care circulă cu privire la tehnicile de construcţie a celor trei piramide, dar promotorii acestui proiect susţin că secretul ridicării lor încă se ascunde în interiorul acestor minuni ale Antichităţii. Obiectivul operaţiunii „Scan Pyramids” este de a descoperi formula care a permis constructorilor din acea epocă să plaseze uriaşele blocuri de piatră unul peste altul şi să le ridice la aproape 150 de metri înălţime.

Pentru a desluşi aceste secrete, se vor utiliza tehnici inovatoare şi tehnologii de vârf, precum dronele şi laserul. Experţii au explicat duminică într-o conferinţă de presă la care a fost anunţată lansarea proiectului că vor folosi, de exemplu, termografia, pentru a măsura temperatura şi a detecta radiaţia cu raze infraroşii emisă de sol, sau termografia modulată ce constă în examinarea părţilor şi materialelor proiectând imaginea modelelor termice pe suprafaţa obiectului, notează Agerpres.

„Căldura lemnului este diferită de cea a pietrei şi ambele transmit grade diferite de temperatură. Şi solul le afectează în mod diferit. Acest lucru ne va permite să aflăm ce există în interiorul piramidelor”, a declarat Mathieu Klein, de la Universitatea Laval, la prezentarea acestor tehnici neinvazive. Va fi de asemenea folosită o tehnică inovativă pentru detectarea particulelor de energie (muoni) care pătrund în interiorul obiectelor şi a posibilei existenţe de camere oculte.

Alte tehnici folosite sunt fotogrametria şi laserul, pe întreaga zonă dintre Dahshur şi Gizeh, pentru a realiza o construcţie în 3D a monumentelor, piramidelor şi a Sfinxului. „Scopul nostru este de a nu atinge şi a nu dăuna. Vom scana, fotografia, studia şi analiza toate mesajele care ne pot fi oferite. Vrem să localizăm şi să înţelegem ceea ce există în interior”, a declarat arhitectul francez Yves Ubelmann, specializat în patrimoniu şi arheologie.

Ministrul egiptean al antichităţilor, Mamduh Damati, care a reamintit că istoria Egiptului este plină de secrete şi mistere şi a asigurat că încă nu s-a atins întreaga satisfacţie ştiinţifică pe această temă.

Proiectul, la care vor participa instituţii franceze, canadiene şi japoneze ce vor lucra sub coordonarea Egiptului, se va desfăşura pe întreg anul 2016 pentru a desluşi aceste mistere graţie ştiinţei şi celor mai noi tehnologii.

Operaţiunea „Scan Pyramids”, în valoare de un milion de euro, este finanţată de un grup de oameni de afaceri şi este însoţită de mari şantiere culturale lansate de Egipt. Două muzee colosale au fost anunţate la Gizeh, la poalele piramidelor. Muzeul Naţional Egiptean al Civilizaţiilor (NMEC) — din preistorie până azi — dotat cu un centru cultural cu săli de cinema şi puncte comerciale, va fi inaugurat la începutul anului 2016.