02:55:20 17.04.2024
Stiri

NERUȘINARE // Cum sunt mințiți consumatorii de gaze care duc contoarele la expertiză

Social 27.03.2015 17:38 Vizualizări12912 Autor: Stela Mihailovici
NERUȘINARE // Cum sunt mințiți consumatorii de gaze care duc contoarele la expertiză consumator.gov.md


Mai mulți consumatori de gaze naturale au fost amăgiți de o companie privată care efectua expertiza contoarelor. Totul a ieșit la iveală când Agenția pentru Protecția Consumatorului a inițiat o verificare după ce a primit mai multe plângeri de la cetățeni. Oamenii au fost impuși să plătească sume mari de bani pentru că ar fi consumat fraudulos gaz.

Schema funcționa în felul următor: reprezentanții furnizorului de gaze se prezentau la domiciliul consumatorului pentru verificarea contoarelor și anunțau că au depistat urme de aplicare a magnetului pe corpul contorului. Cetățeanul era îndreptat să efectueze o expertiză a contorului la o companie privată, din cont propriu, achitând o taxă de aproximativ 400 de lei pentru expertizare.

Reprezentanții Direcției Control Metrologic și Produse Petroliere din cadrul Agenției Consumatorului au efectuat un control inopinat la compania privată care primea contoarele de la cetățeni și au descoperit că procedura de depistare a câmpului magnetic la contoare se făcea cu ajutorul unui telefon mobil, model „IPhone 4”, care avea aplicația „IMF Detector" și în lipsa procedurii de măsurare legale, aprobată de autoritatea centrală de metrologie.

„Reglementările tehnice referitoare la contoare de gaz (RTM NML3-04:2003, RTM NML 3-05:2003) nu stipulează careva cerințe referitor la influența câmpului magnetic asupra contorului, nici documentele de însoțire a contorului cum ar fi pașaportul, buletinul de verificare metrologică, actul de punere în funcțiune nu conțin informații referitor la prezența (absența) câmpului magnetic pe corpul contorului. În așa fel, rezultatele măsurărilor efectuate de către organizațiile independente nu pot fi comparate cu careva date prealabile și nu pot fi atribuite cuiva concret. În acest caz, se încălcă grav drepturile consumatorului dar și Codul Contravențional al Republicii Moldova”, explică Agenția Consumatorului.

Instituția a întocmit procese-verbale firmei private care efectua ilegal exertiza contoarelor și urmează a fi applicate sancțiuni.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor îi îndeamnă pe cetățenii care au achitat bani în plus furnizorului de gaze din cauza măsurărilor ilegale a câmpului magnetic rezidual pe corpul contoarelor de gaz să facă o adresare colectivă în instanța de judecată pentru a-și recupera prejudiciul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md