Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

25 Oct. 2019 / 19:10

Ziua Armatei Române marcată la Chişinău

De Ziua Armatei Române, la Cimitirul Eroilor din municipiul Chişinău, a avut loc astăzi o ceremonie militară de comemorare. La eveniment au participat Ambasadorul României, Daniel Ioniţă, reprezentanţi ai Ministerului Apărarii al RM, militari ai Armatei Naţionale, studenţi ai Academiei Militare "Alexandru cel Bun", dar şi veterani ai Armatei Romane. În memoria celor peste 1600 de ostaşi de diferite naţionalităţi, căzuţi pe câmpul de luptă în cele două Războaie Mondiale, a fost oficiat un serviciu divin de un sobor de preoţi, relatează Mesager.

 „La 25 octombrie 2019 Romania sărbătoreşte 75 de ani de când ultima parte din teritoriul României, nordul Transilvaniei, pierdut la 30 august 1940, în urma dictatului de la Viena, a fost eliberat de Armata Română. în cinstea acestei fapte de arme în această zi se marchează ziua Armatei Române, pentru a onora memoria bravilor ostaşi români care au căzut în victorie şi şi-au dat viaţa pentru eliberarea teritoriului naţional” a spus Cristi Ladaniuc, ataşat militar, Ambasada României.

Totodată în această zi sunt omagiaţi toţi ostaşii căzuţi pe câmpurile de luptă precum şi militarii români care astăzi îşi fac datoria în poligoanele câmpului de aplicaţii din ţară sau sunt conservatori în cadrul misiunilor internaţionale în diferite ţări ale lumii.

„Ne-am adunat cu toţii pe de o parte pentru a le mulţumi bravilor soldaţi pentru sacrificiul lor adus pentru devenirea României ca stat independent şi suveran, membru respectat al comunităţii internaţionale şi pe de altă parte pentru a vărsa o lacrimă de recunoştinţă în acest cimitir improvizat unde îşi dorm somnul de veci bravi ostaşi români, ruşi, austrieci, francezi, cehi, polonezi” a precizat Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.

Un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt presfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al plaiurilor a oficiat o slujbă divină.

 „Întotdeauna ne adunăm în locul acesta ca să-i cinstim pe aceşti viteji care au căzut pe câmpul de luptă. Ei au căzut ca să ne aducă nouă o libertate şi o viaţă mai bună ca sa trăim în pace” a declarat ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei.

Cimitirul Eroilor din Chişinău a fost amenajat în perioada interbelică pentru înhumarea osemintelor militarilor căzuţi în primul război mondial. În ultimele câteva decenii, cimitirul a stat în paragină, fiind pastrată doar construcţia monumentală de la intrare şi fundaţia capelei. Periodic, Asociatia Unirea Odip a organizat acţiuni de salubrizare a cimitirului.   

„Suntem prezenţi aici la cimitrirul eroilor români pentru că este unicul cimitir imenamente european în care sunt înhumate 18 naţiuni europene. Ne-am dorit foarte mult să reparăm acest cimitir, am început proiectul de reparaţie, însă din cauza presiunilor care au fost puse pe noi, am fost nevoiţi să stopăm lucrările, dar neaparat vom reveni si  acest cimitir va renaşte” afirmă preşedintele „Unirea-ODIP”, Vlad Bileţchi.  

„Vrem să aducem în spaţiul public acest cimitir pentru a reablita memoria neamului nostru, memoria noastră naţională întru a pune în valoare, valorile dar nu non-valorile” a adăugat Boris Volosatâi, preşedinte, Comitetul de salvare a Cimitirului Eroilor.  

Ziua Armatei Române este marcată anual, în data de 25 octombrie.

Comentarii