Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Eroii români comemorați la Cania,…

Eroii români comemorați la Cania, Țiganca și Chișinău

Ambasada României în Republica Moldova desfasoara, în perioada 23 – 31 octombrie 2015, o serie de manifestări dedicate Zilei Armatei Române, sărbătorită, în fiecare an, la data de 25 octombrie.
Astazi, la parcela ostașilor români din cimitirul localității Cania și la Cimitirul de Onoare al soldaților români de la Țiganca (r. Cantemir) au avut loc evenimente de comemorare a celor căzuți in luptele din vara anului 1941. Potrivit arhivelor istorice, la Tiganca, pierderile s-au ridicat la peste 8.000 de ostasi romani morti, raniti sau disparuti, fiind cea mai sangeroasa lupta data pentru reintregirea tarii.
Maine, 25 octombrie, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor din Chişinău (b-dul Decebal nr. 17, sectorul Botanica), evenimentele de comemorare vor continua.
Vor susține alocuţiuni ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca, reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova și autorităţile locale. Cuvântul de deschidere va fi susținut de ataşatul apărării din cadrul Ambasadei României la Chișinău, colonel Dumitru Neacşu, potrivit unui comunicat al Ambasadei Române, se spune intr-un comunicat al ambasadei romaniei in R. Moldova.
Un sobor de preoţi condus de mitropolitul Basarabiei şi arhiepiscop al Chişinăului, Înaltpreasfinţitul Petru, va oficia un ceremonial religios, urmat de depuneri de flori la mormintele soldaților români.
La ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române vor participa Orchestra Prezidențială, militari din structura de gardă și protocol a Ministerului Apărării al Republicii Moldova și elevi din unitățile de învățământ.