Ceartă în Parlament! Diacov: Dodon leşină când aude de România. Voronin: Ghimpu, du-te de aici!

Grantul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a stârnit discuţii aprinse astăzi în Parlamentul de la Chişinău. Unii deputaţi au calificat drept „pozor” acordul de finanţare respectiv şi au acuzat de românizare actuala guvernare, alţii au făcut apel la raţiune şi au spus Moldova are nevoie de aceşti bani.

Aceasta în condiţiile în care proiectul nici nu a fost pus la vot, dat fiind faptul că liderii AIE s-au certat, iar fracţiunile de stânga au spus din start că sunt împotriva acordului respectiv.

Astfel, liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că fracţiunea sa nu va vota proiectul respectiv, motivând prin faptul că statul trebuie din resurse proprii să doteze şi să repare Preşedinţia. „E un pozor (rușine – n.r.) național dacă noi reparăm instituția supremă a statului nostru din banii cuiva. L-am ascultat pe prim-ministrul român Ponta cu toate ponturile lui și nici un caz nu vom vota. E o înjosire a statului nostrului”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

El a precizat că PCRM ar susţine acest grant doar dacă va fi modificată destinaţia asistenţei financiare.”Or veni astăzi românii şi ne vor repara Parlamentul, iar mâine o să ne spună că pe banii lor au reparat Parlamentul şi trebuie să stea aici”, a menţionat Voronin.

„Foarte bine”, a spus în replică liderul PL, Mihai Ghimpu. Reacţia liberalului l-a înfuriat pe Voronin, care i-a spus: „Du-te, cât mai repede de aici. Nici numele tău să nu fie aici, trădătorule”, a menţionat furios Vladimir Voronin.

Împotriva acestui acord s-au pronunţat i socialiştii. „Ajunge atâta românizare și unionism. Noi nu susținem includerea în ordinea de zi. Ajunge atâtea credite externe. Aţi luat credite vreo şse miliarde. Când o să le întoarcem”, a întrebat retoric liderul PSRM, Igor Dodon.

„Eu îl înţeleg pe Igor Dodon că atunci când aude de România leşină., pentru că aşa este poziţia fracţiunii”, a menţionat Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, care a făcut un apel totuşi către comunişti să susţină acest proiect. Apelul însă a rămas fără răspuns.

În context, Marian Lupu, liderul PDM a atenţionat că nu este vorba de aspecte politice, ci de un grant pentru restabilirea finală a unui edificiu de stat.

În final, totuşi proiectul nu a fost pus pe agenda discuţiilor, fiind lăsat pentru şedinţa următoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.