Un nou scandal! Judecător din Iași, suspectat că a intervenit pe lângă Vlad Filat în favoarea unor bancheri italieni

Un judecător de la Curtea de Apel Iași este suspectat de trafic de influență, după ce le-a promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, astfel încât aceștia să obțină autorizațiile necesare deschiderii unei bănci la Chișinău, anunţă www.profit.ro.

Aceeaşi ursă scrie că judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, este audiat de procurorii DNA, sub acuzații de trafic de influență, după ce a promis oamenilor de afaceri Fiorenzo Polloni și Renato del Gatto că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, dar și pe lângă mai mulți miniștri, astfel încât italienii să obțină autorizațiie necesare deschiderii unei bănci în Chișinău.

Surse judiciare precizează că, în schimb, concubina judecătorului ar fi urmat să fie numită director al băncii respective, iar magistratul să primească “o sumă consistentă de bani”, care nu a fost, însă, precizată.

}n acela;i timp, agenţia Agerpress precizează că Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Moldova.ORG reaminteşte că fostul premier Vlad Filat este cercetat penal pentru corupție şi pentru fraudele din sistemul bancar.
Filat a fost reţinut săptămâna trecută de ofiţerii CNA pentru 72 de ore, după ce 79 de parlamentari au votat, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, lipsirea acestuia de imunitatea de deputat. Ulterior, Vlad Filat a primit mandat de arest pentru 30 de zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.