Procuratura anunţă că omul de afaceri a fost luat sub strajă din sala de judecată. În cadrul procesului, Denis Urechi a fost acuzat de faptul că activând în calitate de administrator al unei companii a prezentat acte false la Banca de Economii pentru a primi un credit de 1,7 milioane de euro. Inculpatul a pledat nevinovat şi a declarat că nu el a semnat cererea de solicitare a creditului, că nici nu s-a aflat în ţară în momentul depunerii acesteia la BEM şi că firma sa a beneficiat doar de o parte din întreaga sumă, restul banilor fiind transferaţi pe conturile unor firme off-shore cărora le-a pierdut urma. Omul de afaceri a vorbit în cadrul mai multor conferinţe de presă despre faptul că în cazul Băncii de Economii a fost aplicată o schemă de jaf sub protecţia Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale.

„Organele de urmărire penală aşa ca CNA şi Procuratura efectuau funcţia de verificare şi control a îndeplinirii schemei de furt. Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au misiunea sa - prevenirea cauzelor penale, dar ei nu au prevenit nimic. Se comite furtul şi după asta se intentează cauza penală. Nu contracarează nimeni la momentul comiterii furtului. Se permite comiterea furtului în Republica Moldova. - Presupuneţi că ei au ştiut şi nu au făcut nimic? - Sigur!”, a spus Denis Urechi.

Mai mult, Urechi declara că deţine o înregistrare audio care confirmă implicarea oligarhului Vladimir Plahotniuc în jaful bancar, probă pe care ar fi prezentat-o CNA-ului.

„Într-o audio înregistrare care am avut-o eu şi o persoană implicată care a participat nemijlocit la furt direct, implicarea a aşa persoane ca Vladimir Plahotniuc. Nemijlocit la întrebarea pusă cine a permis furtul dat, pentru că fără implicarea persoanelor din stat este imposibil, a fost dat un răspuns clar: Vladimir Plahotniuc a permis acest furt şi Vladimir Plahotniuc a controlat acest furt. În cadrul dosarului penal eu am solicitat printr-un demers audierea lui Vladimir Plahotniuc ca organul penal să stabilească. Centrul Naţional Anticorupţie când a văzut familia Plahotniuc el trei ore primea cererea”, a adăugat Urechi.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta. Nu au fost de găsit nici responsabilii din cadrul Serviciului de presă al CNA pentru a oferi o reacţie. La rândul său, Procuratura Generală a negat acuzaţiile. Precizăm că sentinţa dictată pe numele lui Urechi poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău.