Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CC a examinat suspendarea acțiunii…

CC a examinat suspendarea acțiunii de ridicare a imunității lui Filat

Curtea Constituțională a examinat solicitarea suspendării Hotărârii Parlamentului prin care a fost încuviințată ridicarea imunității lui Vladimir Filat, dar nu a adoptat „niciun act”,  deoarece aceasta este o procedură intermediară. O decizie în acest sens va fi luată în termen regulamentar de două luni.

Un comunicat al Curții Constituționale, cu referire la Legea Supremă, informează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. Actul „încuviinţării”, în sens constituţional, este un act consumat şi care, prin urmare, nu este susceptibil de suspendare.

Conform normelor legale, este făcută public doar decizia de suspendare a actului. „În cazul în care suspendarea nu este admisă, Curtea nu adoptă nici un act. Acestea sunt prevederile legii şi practica constantă a Curţii în asemenea cazuri”, se menționează în comunicat.

„În momentul în care va fi adoptată decizia pe marginea acestei sesizări, Curtea va furniza argumentele sale la acest subiect. În acest context, precizăm că, potrivit legii, termenul regulamentar de examinare a admisibilităţii sesizărilor este de două luni”, se mai menționează în comunicat.

Curtea a precizat că solicitarea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului, depusă de PLDM pe 19 octombrie, a fost examinată în aceeași zi.

În acest sens, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu, a ținut declarat că „Curtea Constituțională nu a respins sesizarea”. „Noi am cerut să fie suspendată hotărârea Parlamentului. Să nu încurcați sesizarea în întregime și solicitarea de suspendare. Pentru a se expune Curtea mai are timp, vom fi invitați și vom vedea atunci care este hotărârea”, a spus deputatul.

Precizăm că la 19 octombrie PLDM a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu solicitarea de a verifica constituționalitatea ridicării imunității liderului formațiunii, Vlad Filat. Fracțiunea a invocate violarea a cel puțin trei articole din Constituție, precum și prevederi ale Regulamentului Parlamentului. Potrivit liberal-democraților, „ridicarea imunității lui Vlad Filat a fost făcută printr-o procedură abuzivă… Jocul pe care l-a făcut procurorul a fost cu multe abateri de la Legislație”.