Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   L-au trădat și rudele? Procurorul…

L-au trădat și rudele? Procurorul afirmă că nașul lui Filat a declarat că ex-premierul era beneficiarul firmei Caravita

Nașul și cumnatul lui Vlad Filat, Ion Rusu, ar fi declarat astăzi, 21 octombrie, în fața judecătorilor că beneficiarul final al companiilor Caravita și Business Estate ar fi liderul PLDM, Vlad Filat.

„Ion Rusu a declarat despre proprietarul, care este de fapt al companiilor Caravita și Business Estate și respectiv cel care a beneficiat de toate avantajele patrimoniale a acestor companii care nemijlocit este domnul Vladimir Filat și respectiv despre conjunctura schemei infracționale” a declarat Adriana Bețișor, procurorul care investighează acest caz.

Miercuri, a avut loc o ședință de judecată în dosarul penal de învinuire a lui Ion Rusu, reprezentantul firmelor Caravita Co și Business Estate Investments. Dosarul se examinează, conform declarațiilor procurorului Adriana Bețișor, în procedură simplificată, de recunoaștere a vinovăției tuturor celor implicați. „S-au făcut declarații. S-au elucidat aspecte mai tangențiale și mai importante pentru dezvăluirea ansamblului cazurilor pe care le investigăm. Lui Ion Rusu i se aduce învinuirea de spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu fraudele de la BEM. Articolul pentru care este judecat prevede o sancțiune de la 5 la 10 ani de închisoare”, a spus Bețișor. Procurorul a precizat că, în acest caz, lui Ion Rusu i se va micșora din pedeapsă, pentru că și-a recunoscut vina.

Amintim că, Ion Rusu și-a recunoscut vina, precizând că, în intenţia de a camufla provenienţa a 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat o serie de tranzacţii fictive, cu firme din ţară, dar şi din zonele off-shore.

Ion Rusu, fiul său, Vladimir, dar și alți reprezentanți ai firmei Caravita Co au fost reținut de procurori pe 15 iulie 2015. Atunci, Filat era sigur că rudele sale își vor demonstra nevinovăția. „Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții…. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, scria atunci Filat, pe o rețea de socializare. Pe 15 octombrie, Filat a fost și el reținut, după autodenunțul lui Ilan Șor. Anterior, pentru a-l salva pe fiul său, Vladimir, Ion Rusu și-a luat vina asupra sa. Atunci, Vladimir Rusu a fost eliberat din arest.

Mai multe detalii despre dosarul Caravita găsiți aici.