Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu îndeamnă AIE - 3…

Candu îndeamnă AIE – 3 la dialog pentru păstrarea Guvernului

Decizia de a ridica imunitatea ex-premierului Vlad Filat a fost una corectă. Mult mai grav ar fi fost dacă Parlamentulul nu ar fi dat curs cererii Procuraturii. Aceasta este părerea speaker-ului, Adrian Candu, după ședința Biroului permanent al Parlamentului. El declară că este gata pentru discuțiile cu exponenții Platformei „Dreptate și adevăr” într-o ședință specială a Parlamentului, dar aceasta trebuie organizată conform normelor legale.

Andrian Candu, solicită colegilor din Alianța pentru Integrare Europeană 3 să depășească emoțiile și să se abțină de la „declarații războinice”, dar să-și concentreze atenția spre rezolvarea problemelor. Acesta atenționat deputații comuniști și socialiști că înaintarea moțiunii de cenzură este un drept al lor, dar care poate afecta stabilitatea politică în prag de iarnă, când problemele sunt mult mai stringente. „Multe chestiuni se pot dicuta la masa coaliției. Rog colegii să aibă atitudine constructivă. Suntem la cumpănă. Sunt multe acțiuni legate de FMI, Acordul de Integrare Europeană. La nivel de Guvern și Parlament trebuie să avem o activitate productivă.”, a spus Candu.

Candu a  declarat că Parlamentul doar s-a expus în privința ridicării imunității lui Vlad Filat și că acesta nu este în competență să discute despre fraudele din dosarul „jafului secolului”. „Doar justiția are dreptul să se expune în baza legii. Nu ține de competența mea să comentez aceste evenimente. Consider că au fost îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege. Comisia parlamentară a făcut o invitație oficială în plen. Liderul PLDM a fost așteptat 30 minute. Nu a fost încălcat nimic, acesta a fost ascultat în plen. Singura abatere ține de modalitatea de vot. Am atras atenția că legea prevede vot secret, dar pentru că nu s-a votat o chestiune constituțională, nu este o încălcare votul deschis.”

Președintele Parlamentului a respins acuzațiile deputaților liberal-democrați în privința votului solitar din 15 octombrie.  Adrian Candu a declarat că deputații nu ar trebui să beneficieze de imuninăti, iar în acest sens se vor face modificări în Constituție. Acesta a mai solicitat instituțiilor abilitate să ia atitudine față de interceptările telefonice publicate în ultimele zile și să stabilească cum au apărut acestea în presă. Adrian Candu declară că sunt „multe chestii speculative”, de accea mai important este, nu conținutul lor, dar persoana care le-a difuzat.

Referitor la cererea lui Valeriu Streleț cu privire la demiterea șefului CNA, Viorel Chetraru, Cadu a declarat că  aceasta ar putea fi interpretată drept o presiune sau intimidare a organului de justiție care investighează dosarul privint furtul bancar. Speaker-ul menționează că sub aspect juridic sunt unele lacune legislative. Deci, dacă numirea în funcție a fost aprobată de Parlament, actul demisiei ar trebui aprobat tot de legislativ, nu de președinte.

Sursa foto: independent.md