Franța: Procurorul cere achitarea președintei Frontului Național, Marine Le Pen, judecată pentru incitare la ură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura a cerut marți achitarea președintei Frontului Național francez, Marine Le Pen, judecată pentru incitare la ură după ce a comparat rugăciunile de stradă ale musulmanilor cu ocupația nazistă, relatează AFP și Reuters.

Declarațiile liderei extremei drepte franceze pot fi considerate „șocante”, dar „aparțin libertății de expresie”, a declarat procurorul tribunalului din Lyon, Bernard Reynaud, cerând retragerea acuzațiilor.

Marine Le Pen a fost convocată de justiție pentru afirmațiile făcute în decembrie 2010, în campania pentru a-i succeda tatălui său, Jean-Marie Le Pen, la șefia partidului.

În timpul unei reuniuni publice la Lyon, ea a comparat „rugăciunile de stradă” ale musulmanilor lipsiți de moschei suficiente în Franța cu ocupația nazistă din 1940-1944.

„Este o ocupație a unor bucăți de teritoriu, a cartierelor în care legea religioasă se aplică, este o ocupație. Desigur, nu există blindate, nu sunt soldați, dar este totuși o ocupație și apasă asupra locuitorilor”, a afirmat ea atunci, în aplauzele asistenței.

Marți, la sosirea la tribunal, Marine Le Pen a acuzat guvernul socialist că folosește justiția împotriva sa. „Nu vă miră acest calendar? Ne aflăm la o lună de alegerile regionale, iar faptele de care sunt acuzată datează de 5 ani!”, a declarat ea în fața presei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...