Cade Guvernul Streleț? Voronin ar putea susţine moţiunea de cenzură a lui Dodon

Deputații socialiști din parlamentul Republicii Moldova vor depune în această săptămână o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Valeriu Streleț, a anunțat marți liderul formațiunii socialiste, Igor Dodon. Anterior, liderul comunist Voronin a declarat că este gata să susțină o moțiune împotriva lui Streleț.

În acest context, premierul Valeriu Streleț a declarat că astfel se dorește deturnarea Republicii Moldova de la vectorul de integrare europeană. „Scopul lor principal este deturnarea Republicii Moldova de la vectorul de integrare europeană. Tactica lor mi-e bine cunoscută. Imediat cum sunt atinse interesele Păpușarului, sunt scoase la rampă instrumentele. Situația e gravă, deoarece i-a scos la rampă pe toți trei: Usatîi, Dodon, Voronin”, a declarat Valeriu Streleț.

Premierul Republicii Moldova a mai menționat că aceste evenimente anticipează acțiunile de formare a unei noi majorități în legislativ, care este deja legiferată printr-o înțelegere secretă între liderii PCRM, PSRM și PD.

„Împotriva Republicii Moldova se urzește un complot. O posibilă încrengătură se creează în parlament. Nu sunt doar declarații ale unui bătrân politician — Voronin, sau de bravadă bădărănească — ale lui Igor Dodon. Jocurile sunt în mare măsură făcute și urmează doar votul secret de demitere a unui guvern proeuropean”, a atenționat Valeriu Streleț.

Pentru ca moțiunea de cenzură împotriva guvernului să fie înregistrată, este nevoie de semnăturile a 26 de deputați. Iar pentru demiterea guvernului sunt necesare 51 de voturi ale parlamentarilor.

Fragilitatea AIE-3

După ce președintele PLDM, Vlad Filat a fost arestat pentru 30 de zile, iar Igor Corman și-a depus mandatul de deputat și până Curtea Constituțională validează mandatului următorului candidat de pe lista PD, Alianța de guvernare rămâne practic, doar cu 49 de deputați.

PLDM are în prezent 19 mandate, după ce fracțiunea aceasta de 23 de deputați aleși la 30 noiembrie 2014, a fost părăsit de patru aleși ai poporului: Iurie Leancă, Eugen Carpov, Nicolae Juravschi și Petru Știrbate.

Liberalii au 13 deputați în urma alegerilor din 30 noiembrie. Fracțiunea PDM are 19 de deputați, iar cea comuniștilor 20. Socialiștii au „pierdut” și ei un mandat, după plecare deputatei Lidia Lupu, care a părăsit fracțiunea PSRM în această vară.

O posibilă alianță PCRM, PDM și PSRM ar aduce în comun voturile a 63 de deputați, ceea ce le-ar permite să aleagă chiar și președintele Republicii Moldova, decizie pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Reamintim că în iulie 2015, cabinetul de miniștri și Programul de activitate al Guvernului pentru perioada anilor 2015-2018 a fost susținut cu voturile 52 de deputați ai Alianței pentru Integrare Europeană 3. Parlamentarii din fracțiunile PCRM, PSRM, dar și deputații neafiliați Iurie Leancă, Eugen Carpov și Nicolae Juravschi, s-au abținut de la vot.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.