(VIDEO) Preşedintele Chinei, primit la Londra cu mare fast, într-o vizită de stat controversată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele chinez urma să se adreseze Parlamentului şi să ia cina cu Elizabeth a II-a marţi, în prima zi a unei vizite de stat menite să consolideze relaţiile economice cu M.Britanie, dar care riscă să fie eclipsată de îngrijorări pe tema concurenţei între cele două economii, relatează AP online.

Marea Britanie l-a primit în spiritul tradiţei sale pe Xi Jinping, pe care l-a adus într-o procesiune pompoasă, aproximativ un kilometru, până la Palatul Buckingham – unde va sta în cele patru zile ale vizitei împreună cu soţia sa Peng Liyuan – într-o trăsură aurită trasă de cai albi.

Xi Jinping şi Peng Liyuan au fost întâmpinaţi de către regină, prinţul consort Philip şi demnitari, între care şi premierul David Cameron, la locul de paradă a Gărzii Călare, lângă Palatul Buckingham.

Liderul chinez a fost primit cu 41 de salve de tun, după care a trecut în revistă Garda Grenadierilor, în ţinută de gardă şi purtând celebrele căciuli din blană de urs.

Mii de persoane s-au aliniat de-a lungul bulevardului Mall pentru a vedea procesiunea şefului de stat, iar protestatari din cadrul unor asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi protibetane s-au îmbrâncit cu un grup mult mai mare de simpatizanţi ai acestuia care i-a acoperit pe rivali cu strigăte de „China! China!”.

Guvernul britanic, condus de către conservatori, curtează China, a doua cea mai mare economie din lume, de ani de zile. În cursul vizitei în Marea Britanie în 2005 a lui Hu Jintao, predecesorul lui Xi Jinping, cele două ţări au anunţat acorduri comerciale în valoare de 1,3 miliarde de dolari. La vremea respectivă, britanicii afirmau că urmau să semneze cu chinezii acorduri comerciale în valoare de 30 miliarde de lire (46 miliarde de dolari).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...