Biocombustibilul unește cele două maluri ale Nistrului

În cadrul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, 15 antreprenori şi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din stânga Nistrului s-au întâlnit la 20 octombrie, pentru un schimb de experienţă la Tiraspol, cu un grup de antreprenori din dreapta Nistrului activi în sectorul producerii biocombustibilului şi cultivării plantelor energetice, anunță serviciul de presă al proiectului.

„Perspectiva dezvoltării afacerilor în sectorul energiei din biomasă, prezentată de experţii proiectului, deschide noi posibilităţi pentru antreprenorii din stânga Nistrului. Experienţa producătorilor de brichete şi pelete din dreapta Nistrului împărtăşită nouă, precum şi vizita la linia de producere a peleţilor din s. Porumbeni, rl Criuleni, au fost foarte utile şi ne-au ajutat să cunoaştem mai bine tendinţele de dezvoltare a pieţei biocombustibilului”, susţine Igor Stefanco, producător de brichete din Tiraspol. De menţionat că în stânga Nistrului s-au lansat în ultimii ani patru afaceri de producere a brichetelor.

Participanţii au făcut schimb de experienţă în subiectul iniţierii şi dezvoltării afacerilor în sectorul energiei din biomasă, au vizitat liniile de producere a brichetelor din stânga Nistrului şi o întreprindere de producere a peleţilor în dreapta Nistrului.

A fost o întâlnire foarte utilă. Este important să ai informaţie complexă despre paşii lansării afacerii în acest sector astfel încât ea să devină profitabilă, precum şi să cunoşti lecţiile învăţate în urma experienţei de producere. E valoros ca producătorii de biocombustibil să se cunoască între ei, să facă schimb de experienţă şi să devină o tagmă unită pentru aşi putea apăra şi promova interesele”, afirmă Ala Gădrăuţan, producătoare de brichete din raionul Râşcani.

Vizita a fost organizată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul Energie şi Biomasă va desfăşura şi alte activităţi de sprijin a dezvoltării sectorului de producere a biocombustibilului de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Producătorii de brichete din stânga Nistrului vor fi invitaţi la seminarele de instruire organizate în următoarele luni de proiect pe subiecte ce vizează calitatea producerii biocombustibilului, managementul dezvoltării şi promovării afacerii. Vom organiza noi vizite de studiu la alte întreprinderi de producere a brichetelor şi peletelor, la solicitarea antreprenorilor”, informează Lina Acălugăriţei, specialist în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Mai multă informaţie despre proiect găsiţi pe www.biomasa.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.