Kievul și forțele separatiste au început retragerea de tancuri din regiunea Donețk

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Armata ucraineană și forțele separatiste proruse au anunțat marți că au început retragerea tancurilor și a altor arme grele din regiunea Donețk, după ce au finalizat acest proces în regiunea vecină Lugansk, informează agenția de presă AFP.

„Am început astăzi (marți) retragerea de tancuri, de tunuri cu calibru de cel puțin 100 mm și de mortiere până la 120 mm”, a anunțat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Retragerea a început în zona Debalțevo, nod strategic ce leagă capitalele regiunilor separatiste Donețk și Lugansk și care a fost scena unor lupte sângeroase înainte de a trece sub controlul rebelilor proruși, în februarie, a precizat acesta.

Un înalt responsabil al regiunii separatiste Donețk, Eduard Basurin, a confirmat la rândul său, pentru AFP, că „retragerea a început la Debalțevo”.

Miercuri, rebelii își vor retrage tancurile de lângă Novoazovsk, oraș pe care îl controlează, situat pe malul Mării Azov și situat în apropiere de portul strategic Mariupol, ultimul mare oraș din zona de conflict aflat sub controlul guvernului de la Kiev. „După Novoazovsk, va urma Donețk”, a adăugat Basurin.

Această retragere de arme, inițial în regiunea Lugansk, apoi în Donețk, a fost prevăzută de acordul încheiat la sfârșitul lui septembrie între beligeranți, pentru a consolida armistițiul, respectat în linii mari de mai mult de șase săptămâni.

Chiar dacă niciun atac nu a avut loc în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, un soldat ucrainean a fost ucis și un altul a fost rănit după ce au călcat pe o mină, a anunțat armata ucraineană.

În ultimele luni, încărcăturile explozibile se află la originea celor mai multe cazuri de militari și civili uciși în zona de conflict, conflict în care au murit deja peste 8.000 de oameni, de la declanșarea lui, în aprilie 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...