Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-preşedintele Consiliului raional Sângerei, cercetat…

Ex-preşedintele Consiliului raional Sângerei, cercetat penal pentru corupţie

Fostul preşedinte al Consiliului raional Sângerei, în prezent consilier, a fost reţinut de CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. Acesta este bănuit de corupere pasivă şi abuz de serviciu pe motiv că ar fi extorcat de la reprezentantul unei firme prestatoare de servicii IT un laptop.

Potrivit denunţătorului, în perioada în care bănuitul ocupa funcţia de preşedinte al raionului, firma sa a participat la licitaţia prin care a obţinut dreptul de a asigura servicii de deservire şi întreţinere a tehnicii de calcul a Consiliului raional. Însă pentru a fi desemnată câştigătoare, preşedintele ar fi pretins de la el administratorul firmei un laptop în calitate de recompensă şi i-ar fi promis protecţie în relaţiile cu Consiliul şi cu alte autorităţi locale.

În aceeaşi perioadă, 2014-2015, folosindu-se de situaţia de serviciu, funcţionarul ar fi dobândit bunuri ce nu i se cuvin, provenite din ajutoare medicale donate de Asociaţia Medical Creştină Lukas Spital din Sibiu, România. Ofiţerii de urmărire penală au stabilit că bunurile, în valoare de 500 000 de lei, au fost comercializate prin intermediul unor persoane fizice şi juridice, fapt ce a cauzat un prejudiciu în proporţii deosebit de mari administraţiei publice locale.

Într-un alt episod, ex-preşedintele este bănuit că, în complicitate cu şefii altor instituţii publice, între care şeful fiscului din Sângerei, şeful OCT şi primarul Primăriei Sângereii Noi, ar fi înstrăinat 21 de terenuri, bunuri publice, unor persoane afiliate.

În privinţa sa şi altor funcţionari a fost deschis un dosar penal. Astăzi, fostul preşedinte al Consiliului raional Sângerei este reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA, fiind cercetat penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă de la 5 la 10 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.