Procurorii o acuză pe Elena Udrea că a făcut presiuni asupra primarului din Eforie Sud şi a unei companii din subordinea Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei, pentru a scoate din patrimoniu Vila Săbărel şi terenul ei, pe care până la urmă a ajuns să le cumpere chiar ea, prin interpuşi (firma Romlit Spectrum, administrată de omul ei de încredere, Tudor Breazu). Lucrările de renovare, în valoare de 520.000 de lei, i le-ar fi făcut firma unui om de afaceri care şi-a cumpărat astfel protecţia, pentru derularea contractelor cu Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Elenei Udrea.
Procurorii DNA o mai acuză pe Udrea că a intervenit într-un contract dintre Hidroelectrica şi o firmă, cerând 5 milioane de dolari mită, pentru a asigura derularea în continuare a contractului. Udrea ar fi primit doar 3,8 milioane de euro, dar şi o creanţă de 900.000 de euro, bazată pe un împrumut garantat cu acţiunile la o firmă din mass media, scrie gandul.info.

Procurorii DNA arată că Elena Udrea, din postura de ministru, a cerut vânzarea Vilei Săbărel, din Eforie Sud (suprafaţă de 700 mp, cu teren aferent de 386 mp, aflată în patrimoniul companiei de stat SC Carmen Silva 2000 SA, din subordinea Ministerului Dezvoltării), prin metoda negocierii directe, către firma Romlit Spectrum SRL, pe care o controla o persoană din anturajul ei - Tudor Breazu, şi pe care o finanţa prin intermediul unor rude. Udrea ar fi achiziţionat, astfel, vila la preţul de 56.425 euro, calculând şi investiţii de 7.284 euro care nu fuseseră realizate în realitate, conform DNA.

Udrea l-ar fi constrâns pe directorul general al companiei Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului Romlit Spectrum, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare-cumpărare a vilei Săbărel, pentru a asigura asupra faptului că vila va intra în posesia firmei respective, deşi nu se făcuse încă plata banilor, în termenul legal de 10 zile, către Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei, ceea ce ducea la desfiinţarea de drept a contractului.

De asemenea, mai susţin procurorii DNA, Elena Udrea şi-a exercitat influenţa asupra primarului din Eforie Sud pentru ca acesta să vândă către firma controlată de ea, Romlit Spectrum, şi terenul aferent vilei Săbărel, la un preţ de doar 50% din valoarea de piaţă.

Ulterior, vila achiziţionată la Eforie Sud a fost renovată pe gratis de o firmă care avea în derulare contracte cu Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea Elenei Udrea. Contravaloarea acestor lucrări şi materiale a fost de aproximativ 520.000 lei, bani care au devenit folos necuvenit pentru Udrea, conform DNA. În schimb, Udrea a asigurat firmei respective finanţarea în continuare a contractelor cu CNI, Udrea fiind ordonator principal de credite.

A doua acuzaţie a procurorilor DNA se referă la solicitarea unei şpăgi de 5 milioane de dolari pentru protejarea unor contracte ale unei firme cu Hidroelectrica. În vara anului 2010, Elena Udrea, din postura de lider PDL şi ministru al Dezvoltării şi Turismului, având influenţă asupra unor factori de decizie din Ministerul Economiei şi ai Hidroelectrica, i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, mită de 5 milioane de dolari, pentru a-i asigura derularea în continuare a contractelor cu compania energetică de stat.

Amintim că Fostul ministru al Turismului din România a fost arestată preventiv pe 25 februarie, în dosarul Gala Bute. Aceasta mai este urmărită penal şi în dosarul Microsoft. Udrea este acuzată de abuz în serviciu, spălare de bani, luare de mită, folosirea influenţei şi tentativă de folosire de documente inexacte pentru obţinerea de fonduri UE. Elena Udrea ar fi luat mită mai multe sume de bani pe care le-ar fi transferat la PDL Bucureşti. Banii ar fi fost daţi prin contracte de donaţii fictive, pentru a se disimula originea infracţională.

Fostul ministru al Turismului din România se află acum în libertate.