Nume
Parola
Vizualizări: 3424
Încă un minor orfan a fost „uitat” într-o instituţie de psihiatrie. Copilul s-a aflat aproximativ 8 luni peste termenul prescris de tratament în spitalul de psihiatrie din Bălţi. Cazul este examinat de Instituţia Ombudsmanului.
Chișinău, 20 Octombrie 2015 — Încă un minor orfan a fost „uitat” într-o instituţie de psihiatrie. Copilul s-a aflat aproximativ 8 luni peste termenul prescris de tratament în spitalul de psihiatrie din Bălţi. Cazul este examinat de Instituţia Ombudsmanului.

În cursul acţiunilor planificate de monitorizare a respectării de către autoritățile tutelare a drepturilor copiilor orfani și ale celor rămași fără ocrotire părintească, angajaţii Oficiului Avocatului Poporului au efectuat pe 13 octombrie curent o vizită de lucru la Spitalul de Psihiatrie din municipiul Bălți. A două oară în ultimii 2 ani, funcţionarii Instituţiei Ombudsmanului au depistat că un minor s-a aflat ilegal în spitalul de psihiatrie.

După cum a constat şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului, Tatiana Crestenco, copilul a fost internat în Spitalul de psihiatrie în conformitate cu procedura stabilită și în temeiul acordului exprimat de mama acestuia care era grav bolnavă. În perioada aflării copilului la tratament mama minorului a decedat.

Deoarece după finalizarea tratamentului nimeni nu s-a interesat de soarta copilului, medicii au luat telefonic legătura cu autoritatea tutelară care urma să apere drepturile copilului orfan. Reprezentanţii autorităţii tutelare nu au reacţionat însă prompt la adresările medicilor. Drept urmare, copilul a continuat să se afle în cadrul instituției psihiatrice aproximativ opt luni după expirarea perioadei de tratament.

Într-un sfîrşit, minorul a fost plasat în Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei, unde se află în prezent.

În acest caz ombudsmanul a pornit o investigație din oficiu. Investigaţia are drept scop stabilirea motivelor din care autoritatea tutelară a întîrziat să ia copilul din instituția psihiatrică, admiţîndu-se astfel rele tratamente în privinţa minorului şi îngrădirea dreptului acestuia la libertate, prin ţinerea pe o perioadă îndelungată într-o instituţie psihiatrică.
Concluziile anchetei vor fi incluse în raportul care urmează a fi elaborat de Oficiul Avocatului Poporului la tema respectării de către autoritățile tutelare a drepturilor copiilor orfani și ale celor rămași fără ocrotire părintească.

E de notat că în anul 2014 funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului s-au sesizat din oficiu pe cazul unui minor orfan care, din cauza iresponsabilităţii şi indiferenţei manifestate de autorităţile tutelare, a fost ţinut patru luni ilegal în Spitalul de psihiatrie din Chişinău. După intervenţia Instituţiei Ombudsmanului, cazul a intrat în atenţia opiniei publice, copilul fiind plasat sub tutela unor rude.


2015-10-20