Ultima oră

În noiembrie se va afla dacă contractul de concesionare a aeroportului va fi sau nu reziliat

Anunţul a fost făcut de premierul Valeriu Streleţ în cadrul unui briefing de presă. Prim-ministrul a menţionat că până la ora actuală comisia a prezentat un raport în care concluzionează că întreprinderea concesionară nu şi-a îndeplinit angajamentele, transmite IPN.

„Sumele investite şi confirmate documentar prin acte de primire-predare a lucrărilor real executate sunt, la acest moment, mai joase decât nivelul care trebuia să fie executat conform angajamentelor până la data de 30 august 2015. Comisia care a fost creată pentru a evalua aceste temeiuri a prezentat un raport de mai mult de 100 de pagini, în care se fac o serie de concluzii privind existenţa unor temeiuri de a considera că concesionarul nu şi-a îndeplinit în deplină măsură angajamentele asumate”, notează premierul.

Potrivit lui Valeriu Streleţ, întreprinderea trebuia să probeze investirea şi executarea lucrărilor în mărime de 45 milioane de euro până la 30 august 2015. Se raportează 46 de milioane, dintre care 16 milioane sunt achitate în avans unor executori care încă nu au efectuat aceste lucrări. Totodată, este imposibil de estimat volumul real al lucrărilor executate pentru că lipseşte documentaţia. „Nu cunoaştem exact cum s-au executat aceste angajamente concesionale. Acest contract a fost scris doar în favoarea concesionarului şi în defavoarea intereselor Republicii Moldova”, a concluzionat şeful Cabinetului de miniştri.

Valeriu Streleţ a comunicat că a semnat mai multe dispoziţii pentru a acumula date şi fapte suplimentare ca acea comisie responsabilă de definitivarea raportului şi concluziilor finale să poată, până la 6 noiembrie, să prezinte recomandarea finală referitor la decizia de a iniţia procedura de concesionare, posibilele riscuri care există şi la recomandări. Concluzia comisiei va fi confirmată printr-o hotărâre de guvern privind iniţierea sau ne-iniţierea procedurii de reziliere a contractului de concesionare.

Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău a fost semnat la 30 august 2013. Pentru 49 de ani, gestionar devenind compania din Rusia Avia Invest. În 2014, preşedinte al consiliului de administraţie al companiei care gestionează aeroportul a fost ales omul de afaceri Ilan Shor.
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *