Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Primarul şi consilierul său, reţinuţi…

Primarul şi consilierul său, reţinuţi de CNA

Primarul satului Maximovca din Anenii Noi şi consilierul său au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi CNA fiind bănuiţi de delapidarea averii străine cu folosirea situaţiei de serviciu şi falsului în acte publice.

Primarul, în complicitate cu consilierul său, folosind situaţia de serviciu, au pus la cale însuşirea ilegală din bugetul public local a sumei de 33.000 de lei prin intermediul unui contract, în care au fost înscrise date vădit false, privind reparaţia unui pod.

În acest sens, persoanele publice au solicitat întreprinderii „X” S.R.L., în persoana administratorului, încheierea unui contract privind achiziţionarea serviciilor. Ulterior, a fost eliberată factura în sumă totală de 33.000 de lei în baza căreia primarul a organizat efectuarea transferului de pe contul primăriei pe contul întreprinderii „X” S.R.L. în scopul lichefierii mijloacelor băneşti. Totodată, pentru acest serviciu, întreprinderea urma să încaseze un comision ilegal, iar restul sumei să fie transmisă consilierului, conform înţelegerii prealabile.

La 15 octombrie, curent, a fost organizată transmiterea banilor în sumă de 27.443 de lei, sub controlul CNA, către consilierul primarului. În urma unor acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţie, la domiciliul consilierului au fost depistate şi ridicate 22.000 de lei din cele transmise sub controlul CNA, iar din biroul primarului au fost ridicate actele fictive, semnate între primăria localităţii Maximovca şi întreprinderea „X – documente care au stat la baza lichefierii mijloacelor băneşti.

Având în vedere cele expuse, primarul şi consilierul au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În acest caz a fost deschis un dosar penal pe faptul delapidării averii străine săvîrşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu şi falsului în acte publice.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă o amendă în mărime de la 500 la 1000 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.