Avocatul Andrei Năstase s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a respins solicitarea procurorului general de a permite iniţierea urmării penale pe numele judecătorilor CSJ Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî. Ei sunt cei care au dispus plata din bugetul de stat a unei datorii private de peste 4 milioane de lei, cerere declarată ulterior "inadmisibilă"de către CEDO.

CSM şi-a exprimat refuzul chiar dacă în sesizarea procurorului general era menţionat faptul că există o bănuială rezonabilă privind comiterea de către magistraţii vizaţi a infracţiunii prevăzute de Codul Penal - pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Cererea de chemare în judecată prin care avocatul cere anularea deciziei CSM a fost acceptată de Curtea Supremă de Justiţie încă la începutul lunii august. Totuşi, pe durata a două luni, rând pe rând judecătorii Iuliana Oprea şi Ala Cobăneanu şi-au declarat abţinere şi au refuzat să fie raportori pe acest caz, astfel că până în prezent dosarul nu a fost supus examinării. Acest fapt este calificat drept o tergiversare de către avocatul Năstase.

Solicitat pentru o reacţie, şeful Secretariatului CSJ a declarat că instituţia nu comentează acuzaţiile lansate de avocat. La rândul său, Andrei Năstase susţine că va lupta până la capăt pentru ca CSM-ul să fie obligat să aprobe iniţierea urmăririi penale a judecătorilor CSJ implicaţi în dosarul Aroma Floris, în care statul a riscat să piardă milioane de lei.

Amintim că CSM a respins în luna iulie solicitarea Procuraturii privind cercetarea penală a celor trei magistraţi CSJ, chiar dacă, anterior, şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului a stabilit că Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au comis încălcări, constatări pe care judecătorii vizaţi le-au respins. Tot atunci şi trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut opinii separate.