Dosarul a fost repartizat judecătorului de instrucţie Victor Raţoi, iar şedinţa a fost una închisă. S-a desfăşurat în lipsa liderului PLDM întrucât Vladimir Filat a scris cerere de examinare în lipsa sa. Procurorul Anticorupţie susţine că există temeiuri rezonabile pentru a solicita arestul lui Filat.
 
„Noi solicităm aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Au fost găsite suficiente înscrisuri care confirmă anumite aspecte ce prezintă tangenţă inclusiv cu autodenunţul care a fost făcut în cadrul cauzei penale. Sunt multe alte aspecte şi temeiuri de solicitare a aplicării măsurii preventive precum potenţialele influenţări a persoanelor care urmează să le atribuim o calitate procesuală în cauza penală pe care o investigăm”, a menţionat procuror Anticorupţie, Adrian Beţişor.
 
Fostul premier este apărat de trei avocaţi, dintre care unul este din Washington, iar altul din Bucureşti, echipa fiind condusă de Igor Popa. Cel din urmă a cerut instanţei amânarea şedinţei.
 
„Învinuitului sau clientului nostru nu i-au fost înmânate materialele ca să facă cunoştinţă. Noi regretăm că se repetă acelaşi scenariu din Parlament. Considerăm că astăzi s-a încercat într-un mod urgent, rapid timp de câteva ore să fie aplicat arestul preventiv. Noi am demonstrat instanţei că nu se poate de încălcat principiul egalităţii armelor şi să ne dea suficient timp pentru ca să ne pregătim apărarea”, a subliniat avocatul lui Filat, Igor Popa.

Totodată, avocatul a sugerat că Vladimir Filat nu s-ar simţi bine întrucât a solicitat astăzi prezenţa unui medic în izolatorul CNA, fapt negat, însă de reprezentatul Serviciului de presă al instituţiei. Igor Popa mai spune că reţinerea clientului său a avut loc cu încălcări.
 
„În opinia noastră au fost anumite încălcări procedurale. Eu cred că s-a încălcat grav dreptul la apărare în Parlament deoarece noi, avocaţii nu am avut acces în Comisia juridică pentru a depune memorii şi pentru ca domnul Filat să fie ascultat şi să-şi demonstreze nevinovăţia sa”, a adăugat Igor Popa.
Igor Popa a refuzat însă să ofere comentarii pe marginea denunţului controversatului om de afaceri Ilan Shor, pe numele lui Filat. Procurorii afirmă însă că datorită acestui denunţ Shor va beneficia de protecţie în dosarul în care este învinuit de frauda din sistemul financiar-bancar.
 
Prezenţi pe holurile Judecătoriei Buiucani, membrii PLDM l-au întrebat retoric pe procuror dacă e vorba de protecţia oligarhului Vladimir Plahotniuc, pe care îl acuză de faptul că ar controla justiţia.
 
„În cazul în care o persoană care vine şi face un denunţ cu privire la o infracţiune de corupţie, ca organul să nu cunoască despre aceste circumstanţe. Respectiv, el beneficiază de alte protecţii. De protecţia lui Plahotniuc? Am în vedere din punct de vedere al răspunderii penale faţă de care poate fi atras acesta pe dosarul respectiv”, a spus Adriana Beţişor.
 
Membrii PLDM au venit să se solidarizeze cu liderul formaţiunii şi să ceară justiţie echitabilă. „Noi aşteptăm justiţie, noi aşteptăm ca domnul preşedinte să fie îndreptăţit şi dacă este măcar o doză de stat de drept acest lucru trebuie să se întâmple”, a specificat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„La noi în ţară fărădelegile vor continua încă mult timp până când oamenii nu vor oferi o notă acţiunilor domnului Plahotniuc împreună cu Partidul său Democrat, care a acaparat toate instanţele de judecată, Procuratura. Este o preluare a puterii de stat de către oamenii care se ascund după ce au plecat din Partidul Democrat, din Parlament, dar rămân în continuare şi conduc ţara. Chiar dacă şi Filat ar trebui judecat, atunci să o facă poporul, dar nu instanţa lui Plahotniuc”, a afirmat membrul Consiliului naţional politic PLDM, Petru Vlah.
 
Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Amintim că joi, deputaţii din toate fracţiunile parlamentare cu excepţia celei a PLDM au votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Filat, la cererea procurorului general, pentru a fi cercetat în dosarul fraudei din sistemul bancar. Ulterior, Filat a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă şi riscă până la 15 ani de închisoare. Fostul premier pledează nevinovat şi îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele suspendat al Partidului Democrat, de faptul că ar fi comandat arestul său pentru a-şi salva propria piele. PD însă a calificat acuzaţiile drept nefondate.