14:50:11 18.04.2024
Stiri

OPT deputați lipsiți de IMUNITATE de la 2000 încoace. PREMIERĂ în cazul Filat

Politică 17.10.2015 19:05 Vizualizări1532 Autor: Ziarul National
OPT deputați lipsiți de IMUNITATE de la 2000 încoace. PREMIERĂ în cazul Filat


Opt deputați din R. Moldova au fost lipsiți, de-a lungul anilor, de imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general. În cele mai multe dintre aceste cazuri nu s-a mai ajuns în judecată.

Cazul suspendării imunității deputatului liberal-democrat Vlad Filat este primul în care procedura de lipsire de imunitate a durat doar câteva ore și primul în care deputatul a fost dus direct la CNA de la Parlament și reținut peste puțin timp.

Iurie Roşca şi Ştefan Secăreanu sunt primii deputați moldoveni care au rămas fără imunitate parlamentară, în urma votului Parlamentului majoritar comunist.

S-a întâmplat în aprilie 2002. Atunci, liderii creştin-democraţi urmau să fie judecaţi penal pentru organizarea unor acţiuni de protest declarate ilegale de autorităţi, dar și pentru profanarea drapelului de stat al R. Moldova, prin aplicarea hărții României Mari în locul stemei de stat.

Atunci, se ceruse și retragerea imunității deputatului Vlad Cubreacov, dar solicitarea procurorului a fost respinsă pentru că, la 21 martie, acesta fusese dat dispărut.

În 2004, Roșca, Secăreanu și Cubreacov au rămas din nou fără imunitate pentru a fi cercetaţi într-un dosar penal deschis pentru „profanarea simbolurilor altor state”. Ei erau învinuiţi că, în timpul acţiunilor de protest, arseseră drapelul Federaţiei Ruse, dar şi portretul preşedintelui comunist de atunci, Vladimir Voronin.

În 2005, procurorul general a obținut lipsirea de imunitate a reprezentanților opoziției parlamentare Serafim Urechean, Ion Ciontoloi şi Vasile Colţa, toți membri ai AMN.

De asemenea,în același an, a fost lipsit de imunitate deputatul comunist Ivan Guțu, acuzat de presupuse delapidări cu carburanţi. Ulterior, Guțu a scăpat de dosar printr-o decizie judecătorească care a dispus suspendarea dispoziției de începere a urmăririi penale.

În 2010, procurorul general Valeriu Zubco a venit în Parlament cu solicitarea de retragere a imunității Parlamentare a deputaților comuniști Vladimir Voronin și Anatol Păpușoi.

Primul era cercetat penal în cadrul unui dosar ce viza evenimentele din 7 aprilie 2009, cel de-al doilea era acuzat că a transmis în folosință familiei Voronin 600 de ha de păduri la Țiganca.

Atunci, Parlamentul, după consultări aprinse în Comisia juridică pentru numiri și imunități, a decis să nu dea curs cererii procurorului, pe motiv că acesta nu a prezentat suficiente probe care ar demonstra necesitatea lipsirii de imunitate a deputaților.

Vlad Filat este cel de-al optulea deputat în privința căruia Procuratura Generală a reușit să obțină ridicarea imunității. Dacă însă în celelalte cazuri, de la depunerea cererii de ridicare a imunității și până la aprobarea ei, treceau mai multe săptămâni, în acest caz s-a acționat cu maximă operativitate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md