„Prin această scrisoare vă îndemnăm să demisionaţi din postul de primar al oraşului Orhei. Considerăm că, după ce în denunţul devenit cunoscut în aceste zile aţi recunoscut că aţi fost implicat activ într-o lungă şi frauduloasă relaţie în care figurează sume fabuloase de bani, nu mai aveţi niciun drept moral să ocupaţi funcţia de primar”, se menţionează în scrisoare.
 
„O persoană care timp de cinci ani a oferit mită în valoare de 250 de milioane de euro, obţinând foloase prin ilegalităţi, nu poate pretinde respectarea legilor de la locuitorii oraşului pe care a ajuns să îl conducă. În Europa, pe care în campania electorală aţi promis că o veţi construi la Orhei, orice demnitar cu bun-simţ ar demisiona a doua zi”, mai scriu autorii scrisorii.
 
De asemenea, în scrisoare se subliniază că niciun teren de joacă şi niciun drum nu pot astupa groapa mizeriei şi sărăciei în care se prăbuşesc oamenii din Republica Moldova.

„În Europa, pe care aţi promis că o veţi construi la Orhei, oamenii de afaceri ţin la onoarea şi reputaţia profesională, iar concurenţa loială este o precondiţie a bunăstării sociale. În cazul companiilor care vă aparţin e o situaţie inversă – aţi plătit bani grei pentru a obţine protecţie”, se precizează în aceeaşi scrisoare.
 
Astfel, autorii scrisorii îi cer lui Ilan Shor să demisioneze întrucât Orheiul ca şi întreaga Moldovă are nevoie de exemple morale ca să se poată dezvolta şi scăpa de sărăcie.

Fostul premier Vladimir Filat a fost reţinut joi pentru 72 de ore pentru acte de corupţie şi implicare directă în fraude bancare. Acesta este bănuit că în perioada când era prim-ministru ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Potrivit depoziţiilor lui Shor, relaţiile dintre cei doi ar fi început încă din 2008. Acesta i-ar fi oferit primii bani lui Filat încă din 2010, iar ultima dată i-ar fi acordat 20 de milioane de lei în octombrie 2015. La fel, Shor i-ar fi oferit sume impresionante de bani lui Filat în schimbul unor servicii în perioada 2010-2015.