Spiridon Vangheli, nominalizat pentru Premiul Memorial Astrid Lindgren 2016!

Spiridon Vangheli a fost nominalizat pentru Premiul Memorial Astrid Lindgren 2016, anunţă Ambasada Suediei la Chișinău pe pagina sa de facebook. Premiul Memorial Astrid Lindgren este cel mai important premiu mondial în domeniul literaturii pentru copii.

Scriitorul Spiridon Vangheli este înscris în cursa pentru premiu alături de alţi 214 de autori din 59 de ţări.

Laureatul Premiului Memorial Astrid Lindgren 2016 va fi anunţat la Stockholm şi Bologna. Aceasta imediat după reuniunea juriului din 5 aprilie 2016. Iar lista completă a autorilor, ilustratorilor şi organizaţiilor nominalizate la Premiul Memorial Astrid Lindgren 2016 este AICI.

Spiridon Vangheli, în vârstă de 83 de ani, este co-autorul „Abecedarului” şi autorul celebrei serii de cărţi pentru copii cu Guguţă. Poet al universului copilăriei prin excelenţă, Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o prismă universală. Eroul său, Guguţă, este îndrăgit atât de micul cititor, cât şi de cel matur.

Spiridon Vangheli a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”. De-a lungul carierii sale, scriitorul a fot distins cu Premiul de Stat al RSSM (1980), Premiul Ministerului învăţământului (1982), Maestru Emerit al Artei din RSSM (1982), Premiul de Stat al URSS (1988), Scriitor al Poporului (1992), Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1996), Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România (2002).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.