Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.10.2015

Dafina Gercheva: Republica Moldova a reușit să reducă în mod semnificativ rata sărăciei şi mortalitatea infantilă

Cu ocazia marcării, în această lună, a 70 de ani de la fondarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi coordonatorul rezident al ONU și reprezentantul permanent al PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, au susţinut o conferinţă de presă comună privind bilanţul cooperării Republicii Moldova cu ONU şi priorităţile de viitor.

Potrivit oficialilor, timp de 23 de ani, de când Republica Moldova  a aderat la Naţiunile Unite, în cooperare şi cu susținerea ONU în ţară au fost  implementate reforme în domenii precum guvernarea democratică, drepturile omului, egalitatea de gen, dezvoltarea energiei durabile, agricultura, protecţia mediului înconjurător, Republica Moldova susţinând eforturile ONU de asigurare a păcii şi stabilităţii, promovare a dezarmării şi neproliferării armelor, combatere a terorismului internaţional  şi  participând, de-a lungul timpului, la operaţiunile de menţinere a păcii în Liberia, Sudanul de Sud, Sudan, Kosovo şi Republica Central Africană.

“O perspectivă largă de cooperare cu Echipa de Ţară ONU ne deschide şi noua Agendă de dezvoltare post-2015, adoptată recent în cadrul Summit-ului ONU de la New York, care reflectă o nouă viziune de dezvoltare la nivel global prin reducerea inegalităților, asigurarea bunăstării pentru toți și dezvoltarea economică cu prezervarea capitalului natural. Acum rămâne să stabilim împreună care sunt indicatorii pentru realizare acestei agende în țara noastră, prin acțiuni cât mai concrete”, a menţionat ministrul Natalia Gherman.

În context, s-a anunţat că pe lângă Cabinetul Prim-ministrului va fi creat un Consiliu pentru Dezvoltare Durabilă, care va identifica priorităţile de pe Agendă de dezvoltare post-2015, numită şi Agenda 2030, şi va asigura implementarea acestora.

De asemenea, oficialul moldovean a  adus mulţumiri întregii echipe ONU de la Chişinău pentru dialogul constructiv şi suportul constant oferit Republicii Moldova şi şi-a exprimat încrederea pentru o cooperare eficientă şi pe viitor,  în vederea realizării dezideratului strategic de integrare europeană şi de dezvoltare durabilă a ţării.

Potrivit MAEIE, coordonatorul rezident ONU, Dafina Gercheva, a declarat că „Republica Moldova a reușit să reducă în mod semnificativ rata sărăciei şi mortalitatea infantilă. Acum este momentul ca Guvernul să identifice noile obiective. Guvernul nu va fi singur în această cale. ONU și eu personal așteptăm cu nerăbdare să ne unim eforturile cu Guvernul, societatea civilă și sectorul privat pentru a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și pentru a sprijini Republica Moldova în calea sa de a deveni o țară europeană modernă și prosperă.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus