„De la începutul operaţiunilor, am efectuat 600 de zboruri. Au fost lovite peste 380 de ţinte ale organizaţiei SI”, a declarat acest înalt responsabil militar rus.

Kartapolov, arhitectul intervenţiei ruse în Siria, revine, în această primă declaraţie făcută după mult timp, asupra genezei acestor atacuri, care, după cum subliniază el, au devansat acţiunile autorităţilor americane.

„Am folosit un anumit număr de mijloace tehnice, tactice şi de comunicare” pentru a duce în secret arme ruse în Siria, a explicat Kartapolov, dând asigurări că SUA „nu au văzut nimic”.

Pentru Administraţia americană, „este umilitor să recunoască faptul că această problemă nu poate fi reglată fără participarea Rusiei”, motiv pentru care Washingtonul nu a dorit să se ralieze centrului pentru coordonare şi schimb de informaţii militare înfiinţat la Bagdad de Siria, Iran, Irak şi Rusia.

La Bagdad, unde au fost planificate raidurile aeriene, „am aşteptat timp de aproape o zi ca americanii să ia legătura cu noi”. „Am aşteptat mult şi apoi am plecat”, a explicat generalul Kartapolov.

Revenind asupra ţintelor loviturilor aeriene, prezentate de Rusia ca fiind ţinte ale SI, în timp ce Europa şi Washingtonul acuză Moscova că se concentrează pe combatanţii opoziţiei moderate, înaltul responsabil militar rus a dat asigurări că Moscova „a desfăşurat în permanenţă toate mijloacele sale de recunoaştere”.

Situaţia pe tern „nu este un secret pentru noi”, a dat asigurări Kartapolov, reiterând faptul că armata rusă a „semănat panică şi a constatat cazuri în care combatanţi SI şi-au abandonat poziţiile”. „După cum a declarat un general sirian, acţiunile armatei ruse au readus zâmbetul pe buzele copiilor sirieni”, a spus Kartapolov.

Înaltul reprezentant militar rus s-a declarat, de asemenea, favorabil înfiinţării unei mari baze militare ruse în Siria, care să utilizeze în acelaşi timp capacităţile de instalaţii logistice din portul Tartus şi aeroportul Latakia, unde sunt desfăşurate avioanele şi elicopterele ruse care efectuează lovituri în Siria.