„Plahotniuc a ajuns în funcţia respectivă având în faţă off-shore-uri, bani furaţi, crimă şi aşa mai departe. Demisia lui Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului este un început, pentru că în Republica Moldova toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii şi cei care încalcă legea trebuie să răspundă. Cum poţi să pui pe acelaşi cântar Alianţa pentru Integrare Europeană cu un infractor? Eu chiar nu înţeleg”, a declarat Vladimir Filat.

„Învinuirile care s-au adus, regret, dar nu sunt demne de un om învestit în aşa funcţie. Dacă Partidul Democrat şi eu personal m-aş fi ghidat de discuţii şi zvonuri şi acuzaţii care i s-au adus pe toată perioada domnului Filat. Acuzaţii de contrabandă, de privatizări ilicite, de fraudă, noi nu ar fi trebuit niciodată să votăm şi să facem alianţă cu acest partid”, a specificat Vladimir Plahotniuc.

Schimbul de replici dintre cei doi a fost făcut în ziua în care Vladimir Plahotniuc a fost demis cu votul comuniştilor şi al liberal-democraţilor din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Două zile mai devreme, Vlad Filat denunţa acordul AIE 2, lansând acuzaţii la adresa lui Plahotniuc.
 
„Republica Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice gata să ţină sub asediu cetăţeni, o ţară întreagă, numai pentru a-şi satisface propriile interese. Eu aş fi laş, dacă mi-aş depune demisia. În faţa mafiei, eu nu voi capitula”, a spus Vladimir Filat.

„Cum să lupte domnia sa cu mafia pe care însăşi o conduce? Cum să capituleze capo del tutti capi în faţa celor pe care îi apără?”, a întrebat retoric liderul PD, Marian Lupu.
 
Filat şi Plahotniuc ar fi fost chiar la un pas de bătaie. „Domnul Filat a dat o reacţie foarte agresivă, foarte emoţională. A mers până în momentul să-l înjure. Înapoi a primit o replică pe potrivă. Vă zic sincer, mai n-a primit-o la moacă. A trebuit să intervină şi alţi colegi”, a precizat Marian Lupu.

„Chiar şi dacă s-ar fi ajuns în situaţia ca cineva să ia la moacă, precis că ăsta nu era prim-ministrul Republicii Moldova”, a spus premierul Valeriu Streleţ.
 
Pe 5 martie 2013, tensiunile au ajuns la apogeu, atunci când PD a votat împreună cu PCRM demisia guvernului Filat pentru acte de corupţie. Peste două luni însă marii rivali politici au convenit crearea unei noi coaliţii de guvernare.
 
Filat a recunoscut că a făcut mai multe concesii pentru a fi votat din nou în funcţia de prim-ministru, însă, a venit celebra decizie a Curţii Constituţionale, care a constatat că un premier demis prin moţiune de cenzură nu mai poate candida pentru această funcţie. Liberal-democratul a sugerat că această hotărâre a fost o comandă a lui Plahotniuc care i-ar fi întins o cursă.
 
A urmat demiterea lui Marian Lupu din funcţia de speaker şi votul comun PLDM-PCRM pentru mai multe proiecte, însă, contrar aşteptărilor şi previziunilor, cei doi Vlazi au reuşit să bată palma din nou, iar în presă s-a vehiculat atunci că Filat şi-ar fi cerut iertare de la Plahotniuc. După zeci de runde de negocieri secrete, ei au semnat un nou acord şi au format Coaliţia pentru Guvernare Proeuropeană.