Rusia, condamnată la CEDO pentru decizia de a expulza trei refugiați sirieni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a blocat joi expulzarea a trei refugiați sirieni, care au cerut azil în Rusia, și a condamnat în plus guvernul de la Moscova să le plătească acestora daune, relatează agenția DPA.

În prima decizie ce privește cazul unor refugiați, adoptată de când a început actualul aflux masiv de imigranți către Europa, CEDO a apreciat că expulzarea celor trei, toți bărbați, în vârstă de 21, 27 și 28 de ani, le-ar fi pus viața în pericol.

Prin urmare, instanța europeană consideră că repatrierea acestora în Siria ar fi o încălcare a convențiilor internaționale privind drepturile omului. În plus, CEDO a criticat guvernul rus pentru menținerea celor trei în condiții de detenție într-un centru de primire a refugiaților, astfel că aceștia nu ar fi putut să participe la procedurile pentru obținerea statutului de azilant.

În consecință, CEDO a condamnat Rusia să plătească fiecăruia o despăgubire individuală de 9.000 de euro, plus o despăgubire comună de 8.600 de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...