„Cele două săptămâni de raiduri aeriene şi atacuri cu rachete ruse în Siria au oferit serviciilor secrete occidentale o evaluare mai profundă a transformării pe care armata rusă a avut-o în timpul preşedintelui Vladimir Putin; Moscova face o demonstraţie despre capacitatea de a efectua operaţiuni în afara frontierelor, prezentând noi tipuri de armament, noi tactici şi strategii”, subliniază publicaţia americană, comentează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

Rusia a folosit noi tipuri de arme în Siria, inclusiv avionul de vânătoare Suhoi Su-34, numit de NATO Fullback, precum şi rachete Kalibr lansate din Marea Caspică, de la o distanţă de 1500 de kilometri.

„Operaţiunile ruse reflectă ceea ce oficialii şi analiştii numesc modernizarea - chiar dacă incompletă - a armatei ruse, în pofida restricţiilor bugetare. Iar acest lucru, mai ales în contextul implicării Rusiei în Ucraina, a alarmat Occidentul”, explică The New York Times.

Operaţiunile ruse în Siria - chiar dacă relativ limitate - sunt o demonstraţie a unei Rusii devenite din ce în ce mai agresive şi arogante sub conducerea lui Vladimir Putin. De altfel, remarcă NYT, chiar Vladimir Putin a sugerat acest lucru duminică, afirmând că operaţiunile au rolul de a transmite un mesaj Statelor Unite şi Occidentului despre restabilirea puterii militare ruse după deceniile decăderii postsovietice.

„Astăzi, învăţăm mai mult decât am acumulat în ultimii zece ani”, afirmă Micah Zenko, analist la Institutul Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations), notând folosirea de către Rusia a noilor tipuri de avioane şi de rachete.

„Mergem la şcoală pentru a învăţa de ce este capabilă armata rusă astăzi”, spune el.

Amintim că CNN a publicat o analiză despre situaţia din Siria. În articol se menţiona că acest conflict militar reprezintă de fapt un „război prin intermediari/proxy-war” între Rusia şi Statele Unite ale Americii, fiecare dintre cele două puteri mondiale alimentând părţile combatante.