Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Proteste și minciuni

[sondaj] Proteste și minciuni

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a declarat, săptămâna trecută, unui post de televiziune că protestatarii din centrul Chişinăului s-ar face vinovaţi pentru marile eşecuri, din ultima vreme, ale coaliţiei de guvernare. Potrivit premierului, „piaţa plină de corturi sperie investitorii şi posibilii parteneri de dezvoltare ai R. Moldova”. Ce zic protestatarii?

Cine „sperie” Europa: protestatarii sau guvernarea?

Oleg Caminschi, inginer-constructor

În 5 ani, de când sunt la guvernare, au avut o singură grijă: să prostească lumea. Au furat miliarde, au trecut pod peste toate legile, şi-au subordonat instituţiile statului, au parcelat R. Moldova în zone de influentă politică, au adus-o la sapă de lemn şi acum, poftim, de vină că străinii se tem să investească în R. Moldova nu sunt ei, ci protestatarii. E o mare ticăloşenie să spui una ca asta. Guvernarea aşa şi nu a înţeles că ea se duce de râpă şi că protestatarii caută s-o oprească din hăul în care a intrat. Ei trebuie să ne spună mulţumesc că am ieşit în stradă şi am dat de ştire întregii Europe că în R. Moldova nu e totul pierdut şi că R. Moldova poate avea şi o altă perspectivă.

Ion Cebotari, student

Valeriu Streleţ a uitat că, în 2009, tot de aici, din Piaţă, striga, la mitingurile PLDM, „Moldova fără comunişti, Voronin la puşcărie”? Deci, atunci Piaţa făcea bine, azi, când s-au oploşit ei în locul lui Voronin şi fură Moldova, Piaţa face rău. Dacă el, sau mama, sau copiii lui ar fi fost în situaţia noastră, era tot aici în Piaţă, dar aşa Piaţa le displace, pentru că nu acceptă să-i mai rabde. Demult era timpul ca lumea să iasă în stradă. Eu sunt student, nu pot fi permanent aici, dar după ore vin încoace, pentru că sunt ca şi ei. Din familia mea, 5 au plecat peste hotare, au lăsat casă, masă şi au plecat… Nu Piaţa strică imaginea R. Moldova, ei o strică, pentru că sunt corupţi. O lume întreagă stă cu gura pe ei să se lase de furat, dar ei caută vinovaţii în Piaţă.

Vasile Romanescu, constructor

Premierul Streleţ să nu o facă pe „niznaiu”. Parcă el nu ştie sau crede că partenerii noştri externi nu ştiu cine se face vinovat de dezastrul în care a ajuns R. Moldova? De 5 ani sunt la guvernare şi de 5 ani nu se satură de furat. Cine nu ştie? Toţi oficialii străini, când vorbesc despre nevoile R. Moldova, arată cu degetul la guvernare, nu la corturile din Piaţă. Nimeni nu a zis că protestele fac rău R. Moldova, dimpotrivă au zis că prea târziu am ieşit. Dacă o făceam mai devreme, poate nici nu ajungeam să lăsăm casă, masă, familii şi să stăm în corturi. Eu sunt aici din prima zi de proteste şi dacă ne-au adus la condiţia la care ne-au adus, trebuie să mergem până la capăt. Dacă ei nu ne au de oameni, trebuie să le-o dovedim noi.

Alexandru Paingu, producător programe culturale

Nu protestele sperie investitorii străini şi dl Streleţ ştie foarte bine acest lucru. Altceva e că ei vor să treacă păcatele lor pe seama străzii şi e clar şi de ce: pentru că finanţatorii refuză să le mai dea bani, iar fără bani ei sunt ca peştele pe uscat. Guvernarea se duce de râpă. Asta-i. Dar premierul Streleţ trebuia să se gândească la asta atunci când a acceptat funcţia de premier, nu după ce americanii şi FMI au spus că nu mai dau nici un ban până nu va fi făcută ordine în justiţie, în sistemul bancar, în tarife, până nu va fi restituit miliardul… Pretenţiile au fost înaintate faţă de cei din Piaţă? Sau faţă de ei? Noi am furat miliardul sau ei? S-au compromis, au compromis Moldova, să plece, dacă-s hoţi. Noi pentru asta am ieşit în stradă.

Ecaterina Vulpe, medic-pensionar

Declaraţiile acestea că protestatarii şi corturile din Chişinău sperie investitorii şi partenerii de dezvoltare sunt uşor spus – o minciună. E, mai degrabă, un fel de propagandă, o gogoaşă pentru lumea care nu ştie prea bine ce se face în PMAN. Eu sunt de 13 ani plecată în Italia, dar am ajuns acasă şi am venit în Piaţă. Faptul că noi, moldovenii din Italia, ne-am solidarizat din prima zi cu protestatarii, e un lucru de la sine înţeles: vrem şi noi o altfel de Moldovă, decât una furată, săracă, coruptă, oligarhizată şi cred că cel mai mare merit al acestor proteste e că Europa a văzut că în R. Moldova, căreia i-a mers vestea de „mamă a corupţiei”, nu totul e pierdut şi că există forţe şi şanse ca R. Moldova să aibă un alt destin.