Linkuri accesibilitate

James Pettit: „Dacă se va reuşi întoarcerea a 50% din banii furaţi de la cetăţenii moldoveni, va fi o realizare”


James Pettit
James Pettit

Ambasadorul SUA, în dialog cu studenții de la ULIM.

Combaterea corupţiei, recuperarea banilor sustraşi din sistemul bancar şi soluţionarea diferendului transnistrean – sunt teme abordate de ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, în timpul lecţiei publice ţinute în faţa studenţilor Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

După un discurs în care a vorbit despre provocările cărora le-au făcut faţă Statele Unite în calea spre o democraţie stabilă, ambasadorul James Pettit a invitat studenţii la dialog, îndemnându-i să pună întrebări „cât mai incomode”.

Costin, student în anul II la facultatea de relaţii internaţionale, crede că economia Republicii Moldova e în pragul unui colaps, iar tot mai mulţi tineri îşi văd viitorul în afara ţării. Cum pot fi depăşite aceste probleme? - a fost întrebarea adresată diplomatului american.

James Pettit a îndemnat cetăţenii să ceară socoteală guvernanţilor pentru promisiunile pe care le fac şi angajamentele pe care şi le asumă:

„Actuala coaliţie pro-europeană este la guvernare din 2009, sunt şase ani, deci, cred că oamenii s-au aşteptat la mai multe schimbări şi reforme. Semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană de asemenea a întărit speranţa că, poate, Republica Moldova va deveni în scurt timp o ţară europeană. Din păcate, nu am văzut prea mult progres în acest sens şi economia ţării nu s-a schimbat foarte mult de când s-a desprins de Uniunea Sovietică. Cu toţii suntem nerăbdători. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că Republica Moldova e un stat foarte tânăr şi în loc să vă comparaţi cu marele democraţii, cum sunt Franţa, Germania sau Statele Unite, ar trebui să vă uitaţi în jur şi să învăţaţi de la alte state fost-comuniste care au reuşit să se dezvolte, mă refer la Polonia sau ţările baltice. Cred însă că oamenii sunt foarte dezamăgiţi de faptul că autorităţile nu au reuşit să combată eficient corupţia, iar recentul scandal bancar e cel mai elocvent exemplu în acest sens. Cum poate să dispară peste un miliard de dolari din sistemul bancar fără ca cineva să observe acest lucru.”

Ambasadorul american a mai adăugat că, în prezent, guvernarea este supusă presiunii atât de cetăţeni, cât şi de partenerii de dezvoltare a ţării să îndrepte rapid şi eficient abuzurile şi greşelile care au fost admise.

Şi despre aşa numitul „jaf al secolului” au vorbit tinerii care îşi fac studiile la Universitatea Liberă Internaţională. Nina, studentă la facultatea de relaţii economice internaţionale, a fost curioasă să afle opinia ambasadorului american despre şansele de recuperare a miliardului furat din cele trei bănci moldoveneşti.

James Pettit s-a arătat optimist că o parte din bani ar putea fi, totuşi, întorşi:

„Acest lucru însă presupune o voinţă clară din partea guvernanţilor să-i identifice pe cei responsabili de pierderea banilor. Statele Unite oferă deja asistenţă Republicii Moldova, sunt experţi din cadrul Departamentului de trezorerie care lucrează alături de Banca Naţională. S-a vorbit chiar despre asistenţa FBI pe acest caz. Însă, cu siguranţă, cercetarea trebuie să se realizeze de profesionişti, iar, din câte ştiţi, guvernul a anunţat începerea celei de-a doua faze a investigaţiei Kroll în cazul devalizării băncilor moldoveneşti. Cred că autorităţile vor face tot ce le stă în puteri pentru a găsi făptaşii, însă vor avea nevoie şi de asistenţă internaţională. Trebuie să recunosc că nu sunt impresionat de cât de încet înaintează lucrurile. Cred că autorităţile ar trebui să se mişte mai rapid, astfel încât cei vinovaţi să fie identificaţi şi să se înceapă recuperarea banilor. Din punctul meu de vedere, dacă se va reuşi întoarcerea a 50 la sută din banii care au fost furaţi de la cetăţenii moldoveni, va fi o realizare.”

În dialogul purtat cu studenţii de la ULIM, James Pettit s-a referit şi la soluţionarea conflictului transnistrean. Statele Unite, între altele, sunt parte a formatului de negocieri „5+2”. Diplomatul american constată că în ultima perioadă nu există un mare interes pe ambele maluri ale Nistrului pentru identificarea unei soluţii durabile. De aceea, a adăugat James Pettit, procesul de reintegrare a Republicii Moldova nu va fi unul uşor, iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să facă tot ce le stă în puteri pentru ca ţara să devină una atractivă pentru cetăţenii de pe malul stâng.

Previous Next

XS
SM
MD
LG