Petiţia a fost elaborată de mai mulţi activişti civici, împreună cu Sergiu Tofilat, expert economic din cadrul Institutului de Politici şi Reforme Europene.
În opinia autorilor, noile tarife au fost aprobate cu încălcarea unor prevederi legale privind transparenţa procesului decizional. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică trebuia să publice proiectele deciziilor în baza cărora au fost majorate tarifele la gaz şi curent electric însă nu a făcut-o.

În plus, potrivit experţilor, ANRE a votat alte valori pentru tarifele la gaz decât cele publicate ulterior în Monitorul Oficial, care sunt mai mari.

„Prin intermediul acestei petiţii, sesizăm Ministerului Economiei şi Procuratura despre faptul că hotărârea ANRE este una ilegală şi au avut loc foarte multe încălcări prin intermediul acestei hotărâri”, a spus Liviu Vovc, membru Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

Astfel, autorii petiţiei au început colectarea semnăturilor pentru investigarea legalităţii acţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Petiţia poate fi semnată astăzi şi mâine în Oraşul Demnităţii, ulterior va fi depusă la Ministerul Economiei, dar şi la Procuratura Generală.

„Aceste acte vor fi aici, la centrul de presă, sau la punctul de donaţie, numărul cortului 102, toţi cei care doresc să semneze această petiţie vă apropiaţi şi puteţi să o semnaţi. Totodată, această petiţie va fi postată şi pe reţelele de socializare, ca cei de acasă să poată printa, semna împreună cu rudele, prietenii, vecinii lor şi să le aducă aici în PMAN”, a adăugat acesta.

Reprezentanţii ANRE nu au comentat deocamdată această acţiune. Amintim că, în luna iulie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat cu 36 la sută tariful la curentul electric şi cu 15 la sută la gazele naturale. La începutul lunii septembrie, ANRE a suspendat, pe un termen de 60 de zile, tarifele majorate pentru a organiza un audit la operatorii de energie electrică. Verificarea urmează să stabilească dacă majorarea tarifelor este sau nu justificată.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.