Linkuri accesibilitate

Economia moldoveană s-a contractat peste așteptări


Un nou raport al Băncii Mondiale menționează printre cauzele descreșterii economice rezultatele slabe din agricultură şi tranzacţiile dubioase din sistemul bancar.

Un nou raport al Băncii Mondiale constată o reducere cu 2 la sută a economiei Republicii Moldova pentru acest an. Cauzele, spun economiştii, ar fi, pe de o parte, de ordin extern, cu referire la criza economică cu care se confruntă Federaţia Rusă şi Ucraina – două ţări-cheie pentru exporturile moldoveneşti , pe de altă parte, de ordin intern, datorate rezultatelor slabe din agricultură şi tranzacţiile dubioase din sistemul bancar.

La finele anului trecut, când îşi făceau publice prognozele economice pentru Republica Moldova, experţi ai Băncii Mondiale, dar şi ai Fondului Monetar Internaţional, anticipau o stagnare a economiei moldoveneşti pentru 2015 cauzată, întâi de toate, de criza din Federaţia Rusă şi Ucraina.

Au urmat însă faimoasele tranzacţii dubioase din sistemul bancar, care au influenţat negativ starea lucrurilor, ţara înregistrând o scădere economică peste așteptări. Expertul Ruslan Piontkivsky a estimat o posibila reducere economică de 2 la sută în acest an. Economistul superior al oficiului Băncii Mondiale a vorbit şi despre un şir de riscuri pe care ar trebui să le anticipeze autorităţile de la Chişinău:

„O parte din aceste riscuri pot fi controlate de Guvernul moldovean, altele nu. Cele care pot fi anticipate se referă la sistemul bancar şi cel al finanţelor publice. Felul în care va fi administrat sector bancar va avea un impact direct asupra climatului de afaceri din ţară. Dacă se va eşua în acest sens, Republica Moldova se va confrunta cu probleme economice majore.”

Provocările pe care guvernul moldovean nu le poate controla se referă la situaţia economică din regiune, un impact direct având criza economică prin care trec Federaţia Rusă şi Ucraina. Experţii observă deja o scădere a transferurilor băneşti în rublă rusească.

În acest an, susţine economistul Marcel Chistruga, exporturile spre Federaţia Rusă s-au înjumătăţit, România devenind cea mai mare piaţă de export pentru Republica Moldova:

„Comparativ cu ultimul exerciţiu de analiză şi prognoză pe care l-am făcut, poziţia externă a Republicii Moldova s-a înrăutăţit. Exporturile ştiţi că au o dinamică mai puţin pozitivă, chiar sunt negative, importurile la fel, în special pe piaţa Rusiei şi acum structura exporturilor s-a schimbat destul de mult, exportăm mai mult în Europa. Remiterele în primmul semestru au scăzut, la fel, destul de mult, cu 27 la sută, această scădere este, în mare parte, scăderii remiterilor din Rusia. Datele ce ţin de transferurile persoanelor fizice la fel ne confirmă această tendinţă. În primele opt luni avem o scădere de aproape 30 la sută a acestor transferuri.”

În ce priveşte anul viitor, experţii Băncii Mondiale anticipează o creştere economică modestă - de 0,5 la sută. Săptămâna trecută şi Fondul Monetar Internaţional şi-a prezentat prognozele pentru economia Republicii Moldova, mai optimistă decât cea a Băncii Mondiale. FMI a estima pentru 2016 o creştere de 1,5 la sută.

De altfel, săptămâna trecută şi-a încheiat vizita în Republica Moldova o misiune a Fondului Monetar Internaţional care a formulat mai multe recomandări pentru redresarea economiei moldoveneşti. Lichidarea băncilor devalizate, ajustarea tarifelor la energie, însoţite de măsuri compensatorii pentru o parte din populaţie şi ţinerea sub control a deficitului bugetar sunt cele mai importante măsuri recomandate Guvernului de la Chişinău de experţii FMI.

Previous Next

XS
SM
MD
LG