OSCE: „Probleme importante” au marcat alegerile prezidențiale din Belarus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Probleme importante” au marcat alegerile prezidențiale din Republica Belarus, a anunțat, luni, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a doua zi după realegerea lui Aleksandr Lukașenko pentru un al cincilea mandat consecutiv, informează Agerpres.

„Este clar că Belarus are încă un drum lung de parcurs pentru a-și onora angajamentele democratice”, a anunțat, într-un comunicat, Ken Harstedt, șeful misiunii de observare a OSCE, organizația evocând „probleme importante în scoaterea din urnă a buletinelor de vot și numărarea lor”.

„Recenta eliberare a prizonierilor politici a constituit o evoluție pozitivă. Cu toate acestea, speranța pe care acest lucru ne-a oferit-o este total insuficientă”, a adăugat Ken Harstedt.

Cu toate acestea, OSCE notează că „anumite progrese” au fost înregistrate și „toți candidații au putut să-și desfășoare campania electorală”.

„În pofida mediului mediatic restrictiv, candidații au avut o platformă pentru a-și transmite mesajul. Un acces egal la timpi (de emisie) le-a fost oferit de mass-media de stat”, estimează OSCE, care precizează, totodată, că „acoperirea extensivă a activităților oficiale ale președintelui l-au făcut mult mai vizibil” (decât alți candidați).

Însă toate aceste progrese sunt insuficiente, în opinia observatorilor occidentali. „În 11 octombrie, alegătorii au putut să-și exprime opțiunile în mod transparent. Cu toate acestea, procedurile de numărare trebuie să fie îmbunătățite considerabil, alegerile nu se limitează la ziua votului”, potrivit lui Reha Denemec, șeful delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, citat în comunicatul OSCE.

„Comisia Electorală trebuie să fie mai reprezentativă și un efort considerabil trebuie depus în acest sens”, a declarat Jim Walsh, șeful delegației parlamentare a OSCE.

Organizația europeană și-a exprimat, de asemenea, regretul în legătură cu faptul că întâlnirile electorale în favoarea lui Lukașenko s-au desfășurat în întreprinderi de stat, „perturbând granițele dintre interesele partizane și cele ale statului”.

Aleksandr Lukașenko, la putere în Belarus din 1994, a fost reales cu 83,49% din voturile exprimate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...