Exit-poll: Aleksandr Lukaşenko, „ultimul dictator din Europa”, obţine un nou mandat de preşedinte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aleksandr Lukaşenko, descris de presă şi de analişti ca fiind „ultimul dictator din Europa”, obţine un nou mandat de preşedinte în urma scrutinului desfășurat duminică.

Actualul preşedinte belarus, Aleksandr Lukaşenko, a câștigat detașat alegerile prezidențiale desfășurate astăzi. Datele exit-poll-ului realizat de Institutul de Sociologie din Belarus arată că actualul șef al statului a obținut 82,9% din sufragii. Exit-poll-ul Institutului Barometrului Eurasiatic arată că Lukașenko a câștigat alegerile cu 80,3% din voturi.

Tatiana Karatkevici, activistă în cadrul mişcării de opoziţie Havari Pravdu (Spuneţi Adevărul) a obținut 4,3% din voturi, Siarhei Haidukievici, liderul Partidului Liberal-Democrat, o obținut 4,8% din voturi, în timp ce pentru Mikalai Ulahovici, liderul Partidului Patriotic, ar fi votat 2,1% din alegători.

Alexandr Lukașenko este în funcția de președinte al Republicii Belarus din 1994.

Deşi a impus controale economice în stil sovietic şi şi-a trimis oponenţii la închisoare, Lukaşenko beneficiază de un important sprijin popular, datorită stilului său sociabil şi durabilităţii regimului său.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...