19:47:10 23.04.2024
Stiri

Fabrică de prelucrare a cartofilor la Briceni, deschisă cu ajutorul partenerilor dintr-un stat membru al UE

Economie 11.10.2015 15:02 Vizualizări1875 Autor: Ziarul National
Fabrică de prelucrare a cartofilor la Briceni, deschisă cu ajutorul partenerilor dintr-un stat membru al UE adrnord.md


Agricultorii din satul Corjeuți, raionul Briceni, și partenerii lor din regiunea Aloja, Letonia, au discutat recent despre posibilitatea deschiderii la Corjeuți a unei fabrici de prelucrare a cartofilor.

De ani buni, locuitorii satului Corjeuți își câștigă pâinea din creșterea cartofilor. Corjeuțenii, primii agricultori din țara noastră care au început să cultive cartofi pe suprafețe mari, fac investiții importante în cultura cartofului.

Potrivit statisticilor din anii trecuți, recolta de pe suprafețele de teren din raionul Briceni unde este cultivată această cultură agricolă depășește de două ori volumul necesar de cartofi pentru un an în Republica Moldova, arată ADR Nord.

Potrivit reprezentanților întreprinderii de prelucrare a cartofului Aloja Starkelsen din Letonia, mai întâi este necesară crearea unei asociații unde să se regăsească producătorii de cartof care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare și funcționare a unei fabrici de prelucrare a cartofilor.

Fondarea unei asociații a producătorilor de cartof, precum și semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiștilor letoni, primii pași către realizarea celui mai important obiectiv - construcția și funcționarea fabricii propriu-zise.

„La această etapă, este necesar să facilităm și să menținem dialogul dintre producătorii de cartof din raionul Briceni și partenerii lor din Letonia. Obiectivul principal însă rămâne a fi crearea unei asociații în care să se regăsească în special producătorii de cartof din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv - deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, ceea ce va permite agricultorilor locali să-și realizeze integral producția, fără a avea pierderi în proporții mari, ca în anii precedenți”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Primăria satului Corjeuți colaborează cu Primăria regiunii letone Aloja în baza unui acord de colaborare încheiat încă în octombrie 2013, la Corjeuți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md