Funcţionarul public, care s-a alăturat protestatarilor, a menţionat că a încercat prin intermediul Procuraturii şi a instanţelor de judecată să obţină anularea scrutinelor, dar solicitările sale au fost ignorate. Totodată vicepreşedintele CEC a menţionat că Republica Moldova a ajuns să fie controlată de o caracatiţă oligarhică, care a capturat toate instituţiile de stat, şi a îndemnat toţi funcţionarii publici să părăsească sistemul şi să se alăture protestelor. Ştirea cu declaraţiile lui Ştefan Urâtu a înregistrat circa 40 de mii de accesări pe Jurnal.md.

Declaraţiile premierului Valeriu Streleţ, invitat împreună cu preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, avocatul Andrei Năstase, la Cabinetul din Umbră la fel au captat interesul vizitatorilor Jurnal.md. Streleţ a declarat că Guvernul este gata să-şi asume angajamente să îndeplinească revendicările protestatarilor, însă cere încetarea protestelor pe durata executării revendicărilor.„Sunt gata să-mi dau demisia dacă nu execut aceste angajamente”, a spus Streleţ.

„Noi nu avem mandat de la cetăţeni să renunţăm la revendicările populare. Dar este de datoria dvs. să întoarceţi încrederea cetăţenilor, care astăzi este aproape la nivelul zero faţă de această guvernare compromisă, guvernare care încearcă acum să facă pact cu cei pe care i-a jefuit! Mă tem că nu veţi reuşi niciodată să întoarceţi încrederea societăţii”, i-a reproşat avocatul Andrei Năstase. Ştirea cu declaraţiile făcute la Cabinetul din Umbră a fost citită de 35 de mii de ori.

„Ambasadorul SUA: Moldova - un stat CAPTURAT; Sectoare importante se află sub controlul câtorva persoane” este o altă ştire de top pe Jurnal.md. După ce Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a calificat Republica Moldova drept un stat aflat pe marginea prăpastiei şi capturat de oligarhi, acum şi ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a vorbit despre ţara noastră ca despre un stat captiv. Oficialul de la Washington a declarat că sectoare importante în ţara noastră se află sub controlul unor persoane care obstrucţionează reformele şi nu permit Republicii Moldova să se dezvolte. Articolul a acumulat circa 30 de mii de vizite.

De interes au fost şi declaraţiile fostului premier Ion Sturza care a avertizat că Republica Moldova se află în pragul unui furt astronomic de încă 1 miliard USD prin sectorul energetic. După jaful unui miliard de dolari din sistemul bancar, care ulterior a fost transformat în datorie de stat şi pus pe umerii cetăţenilor, urmează încă unul, de această dată, prin intermediul sistemului energetic, patronat politic de PD, a spus Sturza. Potrivit lui, guvernanţii plănuiesc emiterea obligaţiilor garantate de stat şi creşterea tarifelor în mod automat în următorii 10-15 ani, iar suma câştigată în rezultatul emisiei, de aproximativ 1 miliard de USD, ar merge la plata datoriei către Gazprom, ulterior această sumă fiind adăugată la datoria de stat. Ştirea a fost citită de este 27 de mii de ori.

Cu peste 20 de mii de vizite, a intrat în top şi ştirea cu declaraţiile directorului de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală, Alex Kremer, care a menţionat că nivelul ridicat al corupţiei împiedică dezvoltarea economiei moldoveneşti cu cel puţin 2% anual. Oficialul străin a punctat că, în ultimii ani, valoarea mitei plătite în Moldova pentru a avea acces la contracte publice a crescut simţitor.

Urmează în top Investigaţia BBC despre traseul bizar al miliardului de dolari furat din RM: Dintr-un apartament din Scoţia - pe malul Oceanului Indian. „O locuinţă scoţiană umilă nu este un loc potrivit unde să cauţi un miliard de dolari dispărut dintr-o ţară mică de la celălalt capăt al Europei. Cu toate acestea, un apartament modest, cu două odăi, din Pilton, o zonă rezidenţială din nordul Edinburghului, este casa unei misterioase firme care deţine dreptul de a colecta această sumă enormă furată de la fosta republică sovietică”, comentează BBC. Ştirea despre investigaţia jurnaliştilor britanici a acumulat aproape 20 de mii de accesări.

Topul celor mai accesate ştiri pe Jurnal.md se încheie cu declaraţiile europarlamentarului Monica Macovei. Deputatul european a menţionat că procurorul general şi şeful Centrului Naţional Anticorupţie trebuie demişi, iar politicienii responsabili de jaful de miliarde din sistemul bancar trebuie să ajungă la puşcărie. Monica Macovei a mai spus că anume lipsa reformelor au scos oamenii să protesteze în stradă şi a avertizat Guvernul de la Chişinău că, în lipsa reformelor, Uniunea Europeană ar putea retrage regimul liberalizat de vize. Ştirea a înregistrat 17 mii de vizite.