Un fost polițist controversat a fost numit șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare

Ministerul Justiției anunță că astăzi, efectivului Departamentului Instituțiilor Penitenciare, a fost prezentat noul director, Alexandru Pînzari, colonel de justiție. Alexandru Pînzari a fost numit în această funcție prin ordinul semnat de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Ana Dabija, fostul director DIP, precum și vice-directorii au fost eliberați din funcții în urma depunerii cererilor de eliberare din inițiativă proprie. Ana Dabija, colonel de justiție, a exercitat funcția de director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din 9 decembrie 2013, se anunță în comunicatul de presă al Ministerului Justiției.

Menționăm că Alexandru Pânzari a fost anterior şef-adjunct al Direcţiei Poliţiei Criminale din cadrul MAI. Acesta apare într-o set de înregistrări audio, publicate săptămâna trecută de RISE Moldova. Înregistrări audio în care Renato Usatîi descrie în detalii relația sa pe bani cu Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari. Pânzari a fost adjunctul lui Jizdan la Departamentul Servicii Operative.

Usatîi afirmă că acești doi polițiști, Jizdan și Pânzari, îi livrau informații și prestau diverse informații, contra bani. Cele afirmate de Renato Usatii sunt confirmate și prin documente foto: mesajele electronice prin care cei doi ofițeri îi trimiteau informații operative și administrative din Ministerul Afacerilor Interne.

„Unul dintre aceste e-mail-uri dezvăluie că Alexandru Pânzari i-a trimis lui Usatîi un raport intern al ministerului chiar de pe adresa sa de serviciu. Un alt mesaj conține o notă informativă privind monitorizarea mai multor „hoți în lege” din regiune care ar fi trebuit să se întâlnească pe teritoriul Republicii Moldova.”, scriau reporterii de la RISE Moldova.

Alexandru Pânzari, alături de mai mulți înalți ofițeri de poliție, în anul 2004 a fost acuzat oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Aceștia ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști „Căciula”, potrivit documentelor intrate în posesia RISE și semnate de fostul ministru de interne comunist, Gheorghe Papuc.

De asemenea, Alexandru Pânzari a mai fost sancționat disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan”.

Audio RISE Moldova

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.