Nume
Parola
Vizualizări: 3957
CARAVANA CAZANELOR PE BIOMASĂ LA BĂLŢI
10 Octombrie 2015 — CE: O varietate mare de cazane ce produc energie din biomasă vor fi expuse astăzi la Bălţi. Bălţenii, dar şi oaspeţii municipiului vor vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă, vor cunoaşte tipurile de tehnologii verzi accesibile deja pe piaţa din R. Moldova. La caravană participă companiile ce produc sau asamblează local cazane pe biomasă în baza tehnologiilor din Germania, Italia, Polonia, Grecia, România ş.a.

CINE: Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Proiectul Energie şi Biomasă (finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), companiile acreditate în cadrul programelor demarate de Proiectul Energie şi Biomasă şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

UNDE/CÎND: mun. Bălţi, scuarul Teatrului Vasile Alecsandri, 10 octombrie, 10.00-15.00.

IMPORTANT: Proiectul Energie şi Biomasă a lansat caravana cazanelor pe biomasă în 2013, acoperind până în prezent mai multe raioane din toate regiunile R. Moldova. Scopul expoziţiilor este de a promova energia din biomasă ca alternativă ecologică şi economică încălzirii cu gaze sau cărbune. Oamenii primesc din prima sursă informaţii despre programele demarate de Proiectul Energie şi Biomasă şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, discută cu experţii din sector despre potenţialul energiei din biomasă pentru Republica Moldova şi valorificarea acestuia în vederea diminuării dependenţei energetice externe.

Uniunea Europeană sprijină R. Moldova în efortul de valorificare a propriilor resurse energetice şi în realizarea angajamentelor asumate în faţa Comunităţii Energetice Europene. În prima etapă de realizare a proiectului (2011-2014), peste 144 de instituţii publice din toată ţara au trecut la energia din biomasă datorită investiţiilor europene realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, peste 600 de familii din toate regiunile R. Moldova şi-au instalat în propriile case centrale termice pe biomasă, cu 1.300 de Euro rambursare de cost din fondurile europene, în cadrul Programului de subvenţionare destinat gospodăriilor casnice, microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici. Programul de subvenţionare a fost extins şi în etapa a doua a proiectului, peste 250 de familii înscriindu-se în program în chiar prima zi de lansare a acestuia.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Mai multa informatie despre proiect gasiti pe www.biomasa.md
Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839983, ina.zglavuta@undp.org