Gazprom reia luni livrările de gaze spre Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul rus Gazprom va relua luni, 12 octombrie, livrările de gaze naturale spre Ucraina, după ce Ucraina va plăti în avans sumele datorate pentru cantitatea de gaze naturale pe care vrea să o cumpere în luna octombrie, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.

„Am ajuns la un acord cu compania ucraineană Naftogaz, potrivit căreia plata, în avans, pentru gazele livrate în luna octombrie va fi făcută astăzi, vineri, 9 octombrie. După efectuarea transferului, în data de 12 octombrie la ora 10,00, Gazprom va relua livrările de gaze spre Ucraina”, a declarat Alexei Miller.

Separat, compania ucraineană de stat Naftogaz a informat că în luna octombrie intenționează să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia adăugând că a transferat în avans banii pentru această cantitate către Gazprom. „Am trimis banii în avans”, a declarat o purtătoare de cuvânt de la Naftogaz, fără a preciza însă care este prețul plătit de Ucraina pentru gazele naturale rusești.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. Luna trecută, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul „pachet de iarnă” care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Anul trecut, un astfel de „pachet de iarnă”, încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, a permis Ucrainei să depășească iarna fără probleme majore, după ce anterior Moscova a tăiat în mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...