Discuţiile în contradictoriu au pornit după ce reprezentanţii societăţii civile au propus să se interzică participarea persoanelor care fac parte din partide politice la concursul pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. Deputaţii din PD şi PLDM s-au împotrivit.

Deputaţii nu au fost de acord nici cu propunerea de a nu admite în concurs persoane care deţin, în prezent, funcţii de conducere în cadrul unor bănci comerciale.

Nemulţumirea deputaţilor a fost şi mai mare atunci când expertul Adrian Lupuşor a propus ca în concurs să nu fie admise nici persoanele care sunt rude de parlamentari.

Reprezentanţii societăţii civile au mai propus ca intervievarea candidaţilor să fie publică, însă nici de această dată nu s-au bucurat de susţinerea parlamentarilor. Contactat la telefon după încheierea şedinţei, expertul Adrian Lupuşor a declarat că, în opinia sa, nu există voinţă de a organiza un concurs transparent.

Candidatura selectată în cadrul concursului urmează să fie înaintată spre aprobare Parlamentului până pe 6 noiembrie. În zilele următoare vor fi anunţate condiţiile de participare, precum şi adresa electronică la care vor putea fi expediate CV-urile candidaţilor. Amintim că din comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale fac parte reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, ai societăţii civile şi ai mediului academic. Grupul de lucru a fost format după ce, pe 21 septembrie, Dorin Drăguţanu a anunţat că renunţă la funcţia de şef al băncii centrale.